Убийството на журналистка в Северна Ирландия предизвика сериозен отзвук, включително

...
Убийството на журналистка в Северна Ирландия предизвика сериозен отзвук, включително
Коментари Харесай

Изгряваща звезда в разследващата журналистика и писателка: коя е убитата Лайра Маккий

Убийството на журналистка в Северна Ирландия провокира сериозен отзив, в това число у Европейската комисия и министър-председателят на Англия Тереза Мей, която го определя като " шокиращо и в действителност безсмислено " и показва дълбоките си съболезнования на фамилията, приятелите и сътрудниците на убитата тази нощ 29-годишна Лайра Маккий. Републиканци дисиденти влизат в конфликти със силите на реда по време на полицейски претърсвания, а Лайла е в епицентъра на събитията, които отразява като публицист. Простреляна е и е изведена с полицейски автомобил, по-късно издъхва. Европейска комисия осъди насилието в Северна Ирландия и убийството на журналистката.



Снимка: http://www.irishnews.com

Коя е Лайра Маккий?

29-годишната Маккий става известна през 2014 година след обява в блог, озаглавена " Писмо до 14-годишното ми аз ", в която споделя за компликациите, през които минава един тийнейджър гей. Пет години по-късно по писмото ѝ е сниман къс филм, а тя подписва контракт с издателската къща Faber & Faber за две книги, написа ирландското издание на в. Independent.

През 2016 година тя е включена в листата на сп. Forbes с 30-та най-обещаващи публицисти на възраст под 30 години, поради нейната пристрастеност да изследва в дълбочина тематики, до които останалите не се допират.

" Ангели със сини лица " е последната ѝ книга, в която тя споделя за неприключилото разследване за убийството на политика Робърт Брадфорд в Белфаст на 14 ноември 1981 година от ИРА. Книгата излиза от щемпел през 2018 година Следващата - " Изгубените момчета " - трябваше да бъде оповестена от Faber&Faber идната година.

Книгата, в която авторката е избрана като " изгряваща звезда в проверяващата публицистика ", се концентрира в историята на Томас Спенс и Джон Роджърс. Двете момчета от Белфаст - на 11 и 13 година - са видени за последно на 26 ноември 1976 година Напускат домовете си, с цел да отидат на занятията в учебното заведение си за деца със специфични потребности. Двамата живеят покрай спирката на рейса, който би трябвало да вземе децата за учебно заведение. Но когато водачът стопира там, с цел да вземе всички възпитаници, двете момчета не са там. Ясно е единствено, че каквото и да се е случило, е станало за секунди. И до през днешния ден, над четири десетилетия по-късно, фамилиите не знаят какво е станало с децата. 

Лайра израства на Клифтънвил роуд, където е най-опасния регион на Белфаст - зоната, в която има повече жертви на квадратен метър, в сравнение с в която и да е друга част на града по време на споровете в Северна Ирландия през 20-и век. С работата си цели да покаже контузиите, които войната нанася освен върху съвременниците на споровете, само че и върху идващите генерации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР