Убийството на известен адвокат е деветнадесетото поред показно разчистване на

...
Убийството на известен адвокат е деветнадесетото поред показно разчистване на
Коментари Харесай

19 мафиотски убийства: какво става в Белград?


Убийството на прочут юрист е деветнадесетото подред показно почистване на сметки от мафията в Сърбия единствено за тази година. Какво става в Белград?
Неманя Руйевич напомня обстоятелствата в коментар за Дойче веле.

" Класическа засада " - по този начин назовава белградската преса убийството на известния юрист Драгослав Огнянович (57). Но аудиторията към този момент знае какво значи това на мафиотски диалект - единствено за тази година това е деветнайстата жертва на ожесточената война на незаконните групи в Сърбия. Адвокатът бе убит пред жилището си в събота, а 26-годишният му наследник беше прострелян в ръката. До този миг няма задържани за закононарушението!

Огнянович бе прочут, освен измежду адвокатските среди. В началото на 2000 година той беше част от юридическия екип, защитавал някогашния сръбски президент Слободан Милошевич пред Международния арбитражен съд за Югославия в Хага. И освен...през последните години някои от най-видните лица от сръбския под земята свят участваха в потребителския му лист. Вероятно и поради това убийството провокира едноседмична стачка на адвокатската гилдия в цялата страна. " Кой ще посмее в този момент да пази лица, свързани с мафиотски групи или убийства? ", възмущава се пред Дъждовни води известният юрист Божо Прелевич, някогашен заместник-министър на вътрешните работи на Сърбия и прибавя: " Убийствата са ясно обръщение към правораздаването и юристите ".

Следите към Черна гора

Според очевидци, последното ликвидиране също принадлежи към поредицата кървави саморазправи сред две воюващи наркогрупи. Убитият юрист Огнянович неотдавна пази пред съда Лука Бойович, един от най-известните сръбски мафиотски босове. Въпреки че сега Бойович се намира в испански затвор, се допуска, че той продължава да ръководи бизнеса си на Балканите. В последните години няколко души, които се пробваха да извършат нападение над него, бяха убити в Белград, в това число и личния му брат.

Други участници в кървавата нарковойна са два клана, произлизащи от Шкаляри и Котор - две прилежащи селища в залива Котор в Черна гора. Техните конфликти се реализират най-много по улиците на Белград, град, който към момента се смята за цитадела на проведената престъпност. Мнозина подозират, че те са забъркани и в политиката, полицията и правосъдната власт. От 124 убийства, свързани с мафията и регистрирани след 2012 година от сръбската мрежа за следствия и корупция (KRIK), единствено 9 са разкрити до този миг. В други 87 случая няма даже обвинени. " Не забравяйте, че една от страните в тази мафиотска война има откритата поддръжка на страната ", разгласява в Туитър основният редактор на KRIK Стеван Дойчинович.

Президентът Александър Вучич ръководи с желязна хватка Сърбия към този момент цели шест години. Най-големите медии се управляват до дупка, а съпротива съвсем не съществува. Именно по тази причина свободата на печата и неналичието на самостоятелна правосъдна система са проблеми, неведнъж посочвани в отчетите на Европейския съюз за напредъка на Балканите.

Към тази тревожна картина се прибавя и още един аспект. Любопитна снимка запечата 20-годишния Данило Вучич, наследник на президента, забавляващ се на трибуните по време на Световното състезание в Русия. Необикновеното в тази ситуация е, че на фотографията той е заобиколен от небезизвестни лица от незаконния свят, облечен в същата тениска с " родолюбив " надпис като техните. Именно заради това никой не повярва на изказванията на президента, че синът му се оказал инцидентно измежду тези хора. Особено откакто същото обграждане от трибуните послужи за защита на Вучич по време на формалното му встъпване в служба като президент през май месец предходната година. Тогава няколко стачкуващи и публицисти бяха пребити...

Извън надзор

Престъпните лица от близкия кръг на Вучич до октомври 2016 бяха ръководени от Александър Станкович, който поддържаше тесни връзки с клана от Кавач. Същата година Станкович бе убит в Белград, още веднъж в " класическа засада ". Преди това Станкович се ползваше с привилегията да остане на независимост в продължение на години, макар че му беше наложена присъда от съвсем шест години затвор за продажба на опиати и опит за ликвидиране. За да избегне влизането в пандиза, той показа пред съда 12 разнообразни медицински отчета, които да удостоверят, че здравословното му положение не разрешава престояване зад решетките. Междувременно Станкович бе неведнъж видян в трибуните по време на футболните срещи на Партизан Белград. Всичко това би било допустимо само посредством постоянни политически връзки на най-високо равнище.

" Сърбия затъва в опиати и можете да видите, че същите нарушители гравитират непрестанно към ръководещата партия ", споделя юрист Прелевич. Мощната Сръбска партия на напредъка също е упрекната в разпределяне на публични поръчки и работни места на своите правилни покровители. " Този възел от престъпност, пари и политика унищожава страната и правната система ".

Но даже и най-суровите критици на президента не се осмеляват да настояват, че в действителност Вучич е удовлетворен от многочислените мафиотски убийства, осъществени в страната. Защото в последна сметка индивидът се пробва да си построи възпитан облик на политик, борещ се с престъпността. Но беззаконието, един път приведено в деяние, се популяризира като рак, открит прекомерно късно, написа белградският футболен арбитър Миодраг Мажич в Туитър. Няма по какъв начин да го контролирате.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР