Убийството на ген. Касем Сюлеймани, който беше командир на силите

...
Убийството на ген. Касем Сюлеймани, който беше командир на силите
Коментари Харесай

Защо САЩ атакуваха ген.Сюлеймани точно сега?

Убийството на ген. Касем Сюлеймани, който беше пълководец на силите „ Ал Кудс “ от Иранската революционна армия, е трагична ескалация в спора сред Съединени американски щати и Иран, а следствията могат да бъдат обилни.

Очаква се възмездие. Поредица от дейности и репресивни ограничения могат да приближат двете страни до директна борба. Бъдещето на Вашингтон в Ирак може да бъде сложено под въпрос. А тактиката на президента Доналд Тръмп за района – в случай че има такава – ще бъде подложена на тест, какъвто не е имало в никакъв случай до момента.

Според Филип Гордън, който беше координатор за Близкия изток и Персийския залив в Белия дом при администрацията на Барак Обама, убийството е съвсем „ оповестяване на война “ против Иран.

„ Ал Кудс “ са част от иранските сили за сигурност, които дават отговор за интервенциите зад граница. В продължение на години, в Ливан, Ирак, Сирия или на други места, ген. Сюлеймани беше основен фактор за разширението на въздействието на Иран посредством планувани набези или посредством подсилване на връзките с локалните съдружници на Техеран.

За Вашингтон той беше човек, чийто ръце са изцапани с американска кръв. Но генералът беше известен и в Иран. И на процедура той водеше битката на Техеран против огромната акция за напън и наложените от Съединени американски щати наказания.

Не е изненадващо, че Сюлемайни е бил в полезрението на президента Тръмп, а за какво Съединени американски щати трябваше да го нападат тъкмо в този момент.

Техеран беше упрекнат за няколко ракетни набези против американски бази в Ирак. Цивилен чиновник на американска компания-контрактор беше погубен. Но осъществени по-рано от Иран офанзиви - против танкери в Персийския залив; свалянето на американски безпилотен летателен апарат; даже огромната офанзива против саудитско петролно оборудване - останаха без пряк отговор от страна на Съединени американски щати.

Заради ракетните офанзиви против американските бази в Ирак, Пентагонът нанесе удар на проиранските милиции, за които се счита, че стоят зад тях. Това провокира  нападението против американското посолство в Багдад.

В обяснението си за решението да ликвидира Сюлеймани, Пентагонът насочи вниманието освен към минали дейности на генерала, само че също по този начин настоя, че офанзивата е била с възпиращ темперамент. В известието на Министерството на защитата на Съединени американски щати се споделя, че генералът „ интензивно създава проекти за нахлуване над американски дипломати и членове на службите в Ирак и в целия район “.

Големият въпрос е какво ще последва. Президентът Тръмп ще се надява, че с едно трагично деяние сплашил Иран и е потвърдил на своите все по-неспокойни съдружници в района като Израел и Саудитска Арабия, че американските умения за въздържане са доста мощни. Почти немислимо е обаче, че няма да има мощен ирански отговор, даже и той да не е неотложен.

5000 американски бойци в Ирак са явна евентуална цел. Същото важи и за другите цели, атакувани от Иран и неговите доближени в предишното. Напрежението ще бъде по-високо в Залива. Не е учудващо, че първичната реакция беше скок на цената на петрола.

Съединени американски щати и съдружниците им ще погрижат за отбраната си. Вашингтон към този момент изпрати дребен брой подкрепления в посолството си в Багдад. Планирано е да се усили и американското военно наличие в района бързо, в случай че това е належащо.

Но е допустимо и иранският отговор да бъде в прочут смисъл несъразмерен – освен удар против удар. Техеран може да търси по-широка поддръжка от тази, която има в района – посредством многото довереници, които военачалник Сюлемайни сътвори и финансираше.

Например, може да бъде обновена обсадата на американското посолство в Багдад, което ще изправи иракското държавно управление пред сложна обстановка и ще сложи под въпрос американските войски в страната. Това може да докара до демонстрации на всички места като прикритие за други набези.

Ударът против командира на „ Ал Кудс “ беше ясна проява на американското военно разузнаване и на умения. Много хора в района няма да жалят за военачалник Касим Сюлеймани. Но това ли беше най-мъдрото решение, което можеше да вземе Тръмп?

Колко добре е квалифициран Пентагонът за неизбежните последици? И какво ни споделя офанзивата за цялостната тактика на Тръмп за района? Променила ли се по някакъв метод? Има ли нулева приемливост към иранските интервенции? Или президентът просто в профил ирански боен пълководец, който без подозрение смята за " доста неприятен човек "?

Още за рецесията САЩ-Иран  ТУК
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР