Убийството на един чеченец в Берлин предизвика дипломатически усложнения между

...
Убийството на един чеченец в Берлин предизвика дипломатически усложнения между
Коментари Харесай

Разрив между Москва и Берлин: това убийство напомня за случая Скрипал

Убийството на един чеченец в Берлин провокира дипломатически затруднения сред Германия и Русия. Берлин експулсира двама сътрудници на съветското посолство. Според наблюдаващи казусът наподобява на опита за ликвидиране на Скрипал, написа "Дойче Веле ".

Вчера Германия разгласи двама сътрудници на съветското посолство в Берлин за личност нон грата. Руското външно министерство неотложно реагира с контрамерки. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия отхвърля всевъзможни обвинявания по този случай. Ставало дума за "абсолютно безпочвени спекулации ".

Какъв беше казусът?

На 23 август т.г. в Берлин бе убит един 40-годишен чеченец с грузински паспорт, който очевидно е воювал против Русия по времето на Втората война в Чечения (световните организации оповестиха убития за грузински мохамеданин - б.р.). Предполагаемият палач - 49-годишен руснак - беше арестуван скоро след действието. От август до момента непрекъснато имаше разнообразни клюки за това, че в убийството вероятно са забъркани и съветските управляващи.

Коментаторът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " Райнхард Везер, счита, че убийството има сходства с отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал във Англия. Ето неговият коментар, писан преди експулсирането на двамата съветски дипломати от Германия:

До момента немските управляващи проявяваха огромна въздържаност по въпроса за убийството на един чеченец с грузински паспорт, станало през август в Берлин. При това през цялото време имаше индикации, че хипотетичните причинители евентуално са работили с поддръжката или по поръчка на съветската страна. Паралелите с отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал се натрапват от единствено себе си. Но за разлика от английското държавно управление, което напролет на 2018 година бързо упрекна Кремъл, Берлин не трансформира въпроса в политически.

Подозренията са ориентирани към Москва

Благосклонната интерпретация на това държание е следната: федералното държавно управление не желае да изпреварва резултата от правосъдните следствия. По-малко благосклонната е, че в Берлин царува боязън. Която и версия да е вярната, Германия към този момент няма по какъв начин да пренебрегва този случай. Защото съветското държавно управление няма да се помири с обстоятелството, че казусът се трансферира към Главната прокуратура - равнозначно на публично удостоверение, че съмненията са ориентирани към Москва.

Какво ще се случи оттук насетне зависи и от това какви очаквания свързва Кремъл със срещата на върха за Украйна, която ще се състои идната седмица в Париж (лидерска среща в Нормандски формат - Германия, Франция, Русия и Украйна на 9 декември - б.р.). Ако в Москва чакат някаква по-голяма изгода от този конгрес, реакцията оттова вероятно ще е по-сдържана. В противоположен случай Германия би трябвало да чака целия боеприпас от пропагандни офанзиви, на които бе изложена и Англия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР