Убийството на Борис Немцов, един от най-важните опозиционни политици в

...
Убийството на Борис Немцов, един от най-важните опозиционни политици в
Коментари Харесай

Дъщерята на Борис Немцов още търси отговори

Убийството на Борис Немцов, един от най-важните опозиционни политици в Москва, раздруса цяла Русия. Пет души бяха вкарани в пандиза за закононарушението. Но за дъщерята на Немцов казусът надалеч не е завършен, разяснява ДПА.

Пет години откакто Немцов, един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, бе погубен близо до Кремъл, фамилията на жертвата не има вяра, че следствието ще бъде завършено. Следователите още не са разкрили претекста или главния гарант на закононарушението, споделя за ДПА дъщерята на политика Жана Немцова.

Повече руснаци желаят монумент на убития опозиционер Борис Немцов

В четвъртък се навършиха пет години от убийството, осъществено на мост покрай Червения площад. Немцов бива прострелян няколко пъти, до момента в който върви със своя позната след вечеря. Очаквало се е той да оглави протестна манифестация в края на същата седмица.

Според Жана Немцова няма подозрение, че това е било политически стимулирано ликвидиране. Следователите не удостоверяват това изказване. За да го създадат, е нужна още работа. "Изобщо няма никакво придвижване по делото ", споделя в имейл 35-годишната журналистка Немцова.

Навални настоя да бъдат разкрити виновниците за гибелта на опозиционния водач Борис Немцов

Немцов, който умря на 55 години, бе демократичен модернизатор, служил като вицепремиер през бурните 90 години на предишния век. Впоследствие той стана изтъкната фигура в политическата съпротива и несклоняем конкурент на Путин.

Витаят догатки, че Рамзан Кадиров, властническият водач на размирния южен район Чечения, може би е забъркан в убийството. Мъжете, приети за отговорни за убийството, са били свързани с управляващите в района.

Рамзан Кадиров: Присъдата за убийството на Борис Немцов е странна

Немцова, която се реалокира в Германия след убийството от съображения за сигурност, е уверена, че Путин най-малкото е подхранвал политически климат, довел до убийството. Тя е работела като публицист в немското радио "Дойче веле " в западния град Бон и е съосновател на Фондацията за независимост "Борис Немцов ". И не вижда за себе си професионално бъдеще в Русия.

Миналата седмица Организацията за сигурност съдействие в Европа (ОССЕ) изиска от Москва да проверява убийството по-задълбочено. Властите отхвърлят да разгласяват записите от камерите за наблюдаване или да разпитат очевидци по отношение на възможния гарант. Руското външно министерство отхвърли на ОССЕ достъп до възможни доказателства, тъй като информацията може да съдържа държавна загадка ", писа сериозният към Кремъл вестник "Новая газета ".

Немцова споделя, че това е неубедително опрощение на съветското външно министерство. Записите от наблюдателните камери би трябвало да бъдат прегледани, защото могат да разкрият повече за закононарушението и неговите причинители, споделя тя. Властите настояват, че няма такива видеозаписи.

"Разбрахме, че следата води до Чечения и се губи някъде там ", споделя в настрана изявление Иля Яшин, доближен на Немцов опозиционен деятел. "Напълно е евентуално, че тя би трябвало да бъде търсена по-нататък в Москва, даже по най-високите етажи на властта ", сподели той пред новинарската медиа "Настояшчее время ".

Яшин и опозиционният водач Алексей Навални са свикали за събота в центъра на Москва възпоменателно шествие за Немцов. Проявата би трябвало да се трансформира и в митинг против плануваните от Путин голям брой промени в конституцията и присъдите против продемократични стачкуващи, излизали предходната година по улиците.

"Руските жители не желаят да се помиряват с голяма правдивост ", сподели Немцова. Тя добави, че би желала да взе участие в шествието, макар че не може да си показа да се върне в Русия.

В Русия към този момент е традиция да не се разкриват политическите убийства

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР