Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях

...
Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях
Коментари Харесай

Бруталните убийства на жени в Турция

Убийствата на дами в Турция са всекидневие. Някои от тях са извънредно брутални - като убийството на 27-годишната студентка Пинар. Само дребна част от тези закононарушения получават присъда. По тематиката пише  Deutsche Welle .
Пинар Гюлтекин следвала стопанска система в Мугла, Западна Турция. След като в продължение на дни тя не вдигала телефона си, на 16 юли тази година фамилията ѝ подало сигнал, че е изчезнала. Пет дни по-късно полуизгореното тяло на 27-годишната студентка бе открито. Обвинен за закононарушението е някогашният ѝ другар. По време на разпитите мъжът признал, че е умъртвил Пинар след скандал посред им. Първо я удушил и се опитал да изгори натрупа ѝ в гората, само че откакто не съумял, натикал тленните остатъци в една кофа за отпадък и я залял с цимент.
За бруталното ликвидиране повода не е нецивилизованост, както настояват редица анализатори на подобен вид закононарушения. Двамата са от по-образованите среди на Турция - тя е момиче от положително семейство, той - сполучлив управител на заведение в курорт на Егейско море.
Според деятелите от придвижването “Да спрем убийствата на дами ” Пинар Гюлтекин е 146-тата жена в Турция тази година, която е убита поради пола си. През 2019 година са били осъществени 474 сходни закононарушения.
Убийството на момичето отприщи вълна от неодобрение по улиците на турските градове, означи “Нойе Цюрхер Цайтунг ”. Обвиненията бяха ориентирани против държавното управление, което съгласно стачкуващите поддържа патриархалните структури в обществото.
Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка против насилието над дами и домашното принуждение беше препоръчана през 2011 година, а през 2012-та Турция стана първата страна, която я ратифицира. В началото на юни заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш съобщи, че подписването на документа в Истанбул е било “грешка ”.
Редица правозащитни организации и деятели се оповестиха срещу желанията на властта да се откаже от конвенцията. Но както сподели и казусът със “Света София ”, ислямистите са тези, които имат решаващата дума в ръководството на Турция.
В последните години служителите на реда все по-често реагират с принуждение против митингите на организации, които се борят срещу насилието над дами, написа още изданието “Нойе Цюрхер Цайтунг ”. На Международния ден на дамите 8 март демонстриращите бяха разпръснати със сълзотворен газ.
Насилието над дамите рядко попада във фокуса на следените от властта турски медии. Правозащитниците споделят, че макар съществуването на закони против него, в полицията и правосъдната система причинителите на сходни закононарушения постоянно се радват на снизходително отношение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР