Убитата при терористичен акт жена в Лондондери е главният редактор

...
Убитата при терористичен акт жена в Лондондери е главният редактор
Коментари Харесай

Убитата в Лондондери е журналист, отразяващ конфликта в Ълстър и бойците от ИРА

Убитата при терористичен акт жена в Лондондери е основният редактор на Mediagazer (САЩ) Лира Маккей . Според локалната полиция, представена от английски медии и " Евронюз " отговорността за случилото се може да е на Ирландската републиканска войска - ИРА.

" Лира Маккей, 29-годишна , бе ранена и приета в болница, само че за жалост умря. Започнахме следствие за ликвидиране. Полицията смята това за терористичен акт , осъществен от жестоки дисиденти-републиканци . Според нашата оценка Новата ИРА най-вероятно стои зад случая ", разяснява представителят на полицията Марк Хамилтън. Самоличността на журналиста се удостоверява и от обява на Mediagazer в Twitter, като се отбелязва, че Маккей е създател на материали за районния спор в Ълстър и бойците от ИРА .

Lyra McKee, Mediagazer editor, freelance writer, and journalist who wrote about the legacy of Northern Ireland's Troubles, was killed amid violence in Derry, NI (The Irish News)https://t.co/nh310uDu8khttps://t.co/Y4VrqoV7Qm
— Mediagazer (@mediagazer) April 19, 2019
Убийството е станало по време на протести в Северна Ирландия в навечерието на годишнината от Великденското въстание в Дъблин от 1916 година под лозунги за самостоятелност от Англия. Неизвестни маскирани мъже замерваха полицейски коли с коктейли Молотов. Една кола и ван са опожарени , след което полицията огради региона на случая. Действията на радикалите са наказани от водачите на ирландската опозиционна партия Шин Фейн и Демократичната профсъюзна партия на Северна Ирландия.
 Терористичен акт умъртви жена в Лондондери
Терористичен акт умъртви жена в Лондондери

Напрежение в Ълстър

През последните месеци разграниченият на протестантски и католически общности район на Ълстър , интензивността на радикалните сили се усилва, като заплашва да дестабилизира обстановката в изискванията на неустановеност по отношение на бъдещия граничен режим сред Северна Ирландия, излизаща от Европейски Съюз дружно с Англия и Република Ирландия, оставаща в Европейски Съюз.

Ирландската републиканска войска - ИРА е военизирана национална освободителна организация , чиято цел е да реализира самостоятелност на Ълстър от Англия със мощ и да я сплоти с Република Ирландия. През 1969 година тя се разделя на краткотрайна и публична ИРА.

По време на съществуването на краткотрайна ИРА, 1 800 души са починали, убити от техни бойци , в това число 1 100 английски бойци, офицери от кралската полиция и полкът са защита на Ълстър, както и към 600 цивилни и бойци от други католически и протестантски паравоенни групи.

A journalist has been killed covering riots in Derry. Her name was Lyra McKee. She was 29. She recently signed a two-book deal with Faber, who called her a "rising star of investigative journalism ". This is her last tweet, sent from the scene of the unrest. pic.twitter.com/0gk1Fa7Du0
— Naomi O'Leary (@NaomiOhReally) April 19, 2019  Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия
Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия

Групировка, нарекла се ИРА, разгласи, че поема отговорност за атентата с кола бомба

През 2005 година организацията публично се отхвърли от оръжията , само че през миналата година незнайни лица започнаха серия от набези под името на новата ИРА.

Давайки детайлности за случилото се , Хамилтън го назова " отблъскващ акт... непотребен... изцяло неправдив . Това ликвидиране показва прекомерно изрично, че когато терористите внесат принуждение и оръжия в общността , обществеността е сложена в сериозна заплаха . Абсолютно ясно е, че те не се интересуват ма кого вредят ".

Профил на Маккей демонстрира, че тя е писала и за The Atlantic и BuzzFeed, подписала е контракт и за романи , първият от които трябваше да прегледа интервала на принуждение в Северна Ирландия , прочут като " Проблемите ".
 На 66 година умря бившят пълководец на ИРА
На 66 година умря бившят пълководец на ИРА

Той изигра водеща роля за мирния развой в Северна Ирландия

Друга журналистка , Леона О`Нийл написа, че е била до жертвата, когато паднала и е повикала кола за спешна помощ . След насилието в четвъртък вечерта се съобщаваха за предизвестия за евентуални вълнения .

През януари пред съда в Лондондери се взриви кола бомба, нямаше ранени само че група, наричаща себе си като ИРА заяви, че са сложили взривното устройство .

Някои групи към момента се опълчват на мирния развой, 21 години след Споразумението " Добрият петък " сред английското и ирландското държавни управления и множеството политически партии в Северна Ирландия.

I was standing beside this young woman when she fell beside a police Land Rover tonight in Creggan #Derry. I called an ambulance for her but police put her in the back of their vehicle and rushed her to hospital where she died. Just 29 years old. Sick to my stomach tonight pic.twitter.com/F0GHHd3HPz
— Leona O'Neill (@LeonaONeill1) April 18, 2019
Журналистът Лира Маккей става известна през 2014 година след обява, озаглавена " Писмо до моето 14-годишно аз ", в която тя приказва за битката да пораснеш като гей в Белфаст. Публикацията й се трансформира в късометражен филм . Тя е в класацията " 30 под 30 в медиите " на списание " Форбс " през 2016 година
 Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова
Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Поема се отговорност за изпращането на пет взривни устройства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР