Убежденията на специалистите, че по коледните и новогодишните празници ще

...
Убежденията на специалистите, че по коледните и новогодишните празници ще
Коментари Харесай

Какво се случи с цената на горивата през 2021 година?

Убежденията на експертите, че по коледните и новогодишните празници ще зареждаме по-евтини горива в България не се оправдаха. Въпреки спада в цената на суровия нефт на борсата в последните седмици, най-масовите горива у нас резервираха стойностите си съвсем без смяна в последните два месеца.

Според информация основана на данните от уеб страницата fuelo, този застой ще продължи и през идващите седмици. Изключение прави метанът, при който се чака цената да продължи да се повишава.

През 2021 година цените на горивата нарастнаха фрапантно по отношение на 2020, която беше белязана от спада поради пандемията.

В началото на януари тази година, суровият нефт се търгуваше към 50 $ за барел, а пикът си доближи през октомври, когато цената скочи до съвсем 85 $. В края на тази година цената се задържа към 75 $ за барел, което е почти към 33% повече по отношение на същия интервал на 2020 година.



При най-масовите горива в България цената от началото на година се движи само във възходяща посока. Поскъпването при бензин А95 за последната година е с 33,15%, което са 60 стотинки за литър.



При елементарният дизел нарастването е с 36,46%, равняващи се на 66 стотинки.



При пропан-бутана повишаването е още по-драстично – 60,92%, което са 53 стотинки.



Най-голямо е нарастването при метана, където цената за кг е скочила съвсем двойно – 96,12%, равняващи се на 1,24 лв..



Към днешна дата най-масовият бензин А95 в Пловдив коства приблизително 2,39 лв. за литър. Дизелът се търгува при цена 2,44 лв., а пропан-бутанът е на цена от 1,39 лв. за литър. Разликата със междинните цени в страна е две стотинки при бензина, три при дизела и една стотинка при газта.





В момента цените на петрола на международната борса бележат спад, което е обнадеждаващо, че в България идващите седмици стойностите на горивата ще останат относително непрекъснати.

Макар че цените на петрола може да се облагодетелстват от възобновяване на търсенето, покачващите се цени на силата и по-силната инфлация може да понижат вероятностите за напредък.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР