Убедителната победа на Консервативната партия на вчерашните парламентарни избори във

...
Убедителната победа на Консервативната партия на вчерашните парламентарни избори във
Коментари Харесай

Какво означава победата на Джонсън за Брекзит?

Убедителната победа на Консервативната партия на вчерашните парламентарни избори във Англия даде на премиера Борис Джонсън мандат за осъществяване на неговия проект за Брекзит, който ще докара до излизането на Обединеното Кралство от Европейски Съюз още идващия месец.

Макар че Джонсън даде обещание да търси договорка с Европейски Съюз от вида на тази, която сега Съюзът има с Канада, безапелационната победа на консерваторите разрешава на английския министър председател да търси нов и може би „ по-мек “ метод към Брекзит, написа  „ Гардиън “.

Какви са идващите стъпки?

Надпреварата за „ приключването на Брекзит “ към този момент стартира, като измежду депутатите се приказва, че Камарата на общините на Великобритания( Долната камара на парламента) ще има изключително съвещание в съботата преди Коледа, до момента в който Камарата на Лордове ще има съвещание в дните сред Коледа и Нова година.

Очаква се законодателството, което ще даде законен статут на съглашението за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз на 31 януари, да бъде импортирано за второ четене в английския парламент в границите на седмица.

Какъв е графикът?

Очаква се Борис Джонсън да получи мандат от кралицата за сформиране на кабинет още през днешния ден. Новото държавно управление би трябвало да стартира работа във вторник, 17 декември, а кралица Елизабет II да изнесе своята тирада пред Народното събрание в четвъртък, 19 декември.

Това значи, че най-ранната допустима дата за второто четене на законопроекта за Брекзит е петък, 20 декември или понеделник, 23 декември.

Графикът на Джонсън обаче остава много претрупан. Той ще има сред 15 и 16 работни дни, с цел да прокара съглашението си за Брекзит в Народното събрание.

Ники Да Коста, шеф по законодателните каузи на " Даунинг стрийт ", по-рано разгласи, че ще са нужни най-малко 37 дни, с цел да може законопроектът да мине през Камара на общините.

„ Определено няма да е елементарно да бъде прокаран толкоз сложен закон в границите на месец, само че и това е постижимо “, споделя Бриджит Фаулър, откривател от Hansard Society.

Ще има ли ремонти в законопроекта?

Изменения в закона може да има по въпросите за контрола върху търговията със Северна Ирландия и преходния интервал след Брекзит.

Бизнес водачите в Северна Ирландия ще търсят правни гаранции за „ безпроблемна “ търговия останалата част от Обединеното кралство оттатък Ирландското море.

Що се отнася до преходния интервал, упованията са до 1 юли Англия да изиска той да бъде продължен с една или две години.

Това ли е всичко?

Не. Европейският парламент също би трябвало да ратифицира съглашението за Брекзит. Европарламентът ще има две съвещания през януари – едно в Страсбург на 13-ти, и второ в Брюксел на 29-ти и 30 януари. Преди това съглашението би трябвало да бъде прегледано от специфичен комитет, само че в случай че нещата протекат безпрепятствено, то съглашението би трябвало да бъде готово за гласоподаване от Екологичен потенциал преди втората парламентарна сесия в края на януари.

Колко скоро може да стартират договарянията за комерсиална договорка и за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия?

Очакванията са те да стартират още на 1 февруари, само че това е малко евентуално.

Глава 4 от законопроекта за Брекзит гласи: „ никой министър от държавното управление на Англия не може да взе участие в договаряния за бъдещите връзки на страната с Европейски Съюз, в случай че задачите на договарянията не са утвърдени от Камарата на общините “.

След деня на Брекзит английското държавно управление има 30 дни, с цел да разгласи желанията си за идващия кръг от договаряния. Дали страната ще търси комерсиална договорка, сходна на тази сред Канада и Европейски Съюз? А може би съглашение от вида, който Норвегия има с Европейски Съюз? Сделка, основаваща се на разпоредбите на Европейска икономическа зона(ЕИЗ)?

Нещо друго?

Очаква се преструктуриране на английското държавно управление. Появиха се към този момент версии, че Министерството за Брекзит и Министерството за интернационална търговия ще бъдат слети.

Ще бъде формиран взаимен комитет, състоящ се от представители на Европейски Съюз и Обединеното кралство, който да дава отговор за осъществяването на съглашението за Брекзит, в това число и за въпросите за Северна Ирландия.

Ще се сътвори и профилиран комитет, който да обясни детайлите по търговията на артикули сред Северна Ирландия и Англия и да дава препоръки на взаимният комитет, който ще взема окончателните решения. От правна позиция тези комитети могат да бъдат открити в деня на утвърждението на съглашението за Брекзит.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР