Убедено мога да кажа, че 2018 година премина под знака

...
Убедено мога да кажа, че 2018 година премина под знака
Коментари Харесай

Министър Петков: 2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания

Убедено мога да кажа, че 2018 година мина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, показва министърът на труда и обществената политика Бисер Петков във връзка Международния ден на хората с увреждания - 3 декември.

По думите на Петков днешният ден е и мотив за равносметка - какво е направено за гарантирането и пълноценното практикуване на всички права и свободи на хората с увреждания. Извървяхме сложен и дълъг път, през който, в границите на дейния разговор с всички заинтригувани страни, бяха готови четири плана на нови закони (Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, Закон за хората с увреждания, Закон за персоналната помощ и Закон за обществените услуги), които поставят фундамента за възстановяване на виталния стандарт и качеството на живот на хората с увреждания, напомня министърът на труда и обществената политика.

"Новата правна рамка е в сходство с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Практическото й приложение ще обезпечи по-достъпна среда, достъп до претовареност, обучение, образования за придобиване на професионална подготовка, благоприятни условия за обществено включване и самостоятелен метод на живот на хората с увреждания ", показва Бисер Петко Той отбелязва още, че новото законодателство съдържа новаторски решения за тяхното обществено приобщаване и за гарантиране на техните права.

Прилагането му ще подсигурява, че хората с увреждания ще получат доста по-висока финансова поддръжка и висококачествени обществени услуги, персонална помощ, медицински произведения и помощни средства, съобразени с самостоятелните им потребности, добавя още общественият министър.

Преди 26 години Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. През актуалната 2018 година фокусът при отбелязването на тази дата е ориентиран към овластяването на хората с увреждания и обезпечаването на условия за тяхното пълноценно приобщаване в обществото.

Реализирането на тези цели е нескончаем развой, който изисква осъществяване на дейна, целенасочена и поредна политика, както и общо схващане и положително съдействие сред дейностите на институциите на държавно и локално равнище и гражданското общество, отбелязва Бисер Петков.

През септември 2018 година нашата страна показа първия си народен отчет по използването на утвърдената през 2012 година Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Основното предизвикателство пред нас е да осъществим всички дейности по използването на Конвенцията и да помогнем на хората с увреждания да вземат участие пълноценно в обществото, добавя още министърът на труда и обществената политика.

Бисер Петков декларира, че и през 2019 година Министерството на труда и обществената политика ще работи интензивно за осъществяване на целта от управническата стратегия на държавното управление за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Усилията за рационализиране на нормативната база в тази област ще продължат с фокус върху основаването на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно присъединяване на хората с увреждания във всички области на публичния живот и обезпечаване на социално-икономическата им отбрана, показва още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР