Убедени сте, че четенето е полезно за всяка възраст, но

...
Убедени сте, че четенето е полезно за всяка възраст, но
Коментари Харесай

Как родителите убиват любовта на детето към книгите

Убедени сте, че четенето е потребно за всяка възраст, само че какво да вършиме, в случай че детето не демонстрира никакъв интерес към книгите. Не рядко виновност за това имат самите родители.

Не всеки се ражда с обич към четенето, макар несъмнените изгоди от него – за развиване на речниковия ресурс, за образованието, за разширение на кръгозора... за цялостното развиване на детето.

Учените не един път са доказвали, че четенето развива въображението. Обзорът на няколко изследвания сочи, че четенето за наслаждение, може да се оправи със обществената изолираност, да увеличи просветителното равнище.

Въпреки всички тези безспорни ползи статистиката сочи, че младежите четат все по-малко и по-малко, а децата в дейна възраст до 10 години, отстъпват по скорост на четете и на схващане по отношение на връстниците си от преди 15-20 години.

Някои учители са на мнение, че виновност имат и родителите, които не подтикват децата.

Ето и мнението на Исанг Ава, специалистка по обучение в Кеймбриджкия институт. Тя дава и няколко съвета, по какъв начин родителите биха могли да сприятелят детето с книжките.

1. Разрешете на детето единствено да избира книжките

В моето изследване  говорих с деца на възраст от 9 до 12 години, с цел да установя какъв брой четат, дали четат на драго сърце, както и да схвана какви фактори въздействат на техните решения.

Оказа се, че най-негативно се отразява желанието на родители и учители да избират книги за децата, да им споделят и да постановат какво да четат в свободното си време. Същият негативен резултат има и заставянето да прочетат по лист избрана литература или да довършат до дъно книга, която не им подхожда.

„ Децата се оплакваха, че само родителите им избират какво да четат в свободното време, а тези книги не постоянно им харесват. Едно от момчетата призна, че баща му постоянно сортира „ комплицирани книги “ и той не си спомня нито една от тях, която да му е харесала “, споделя Ава.

2. Не ги принуждавайте да четат

Децата споделят, че родителите рядко им позволяват да четат книги, които те сами се избрали. Особено, в случай че мама и баща решат, че създателят или сюжетът не е подобаващ за възрастта им и, че от тях „ нищо потребно няма да научат. “Важ

само че е, съгласно специалистката, децата да имат право на избор – те сами да изберат какво ще четат или да не дочитат до край това, което изобщо не им е забавно. Защото в противоположен случай ползата към четенето може да секне.

3. Превърнете четенето в забавление

От многочислените си диалози с децата узнах, че учители и родители постоянно задават въпроси, откакто книгата или фрагмент от нея е прочетен. И макар че сходен метод наподобява подходящ от педагогическа гледна наточвам, при децата не дава добър резултат.

Всички деца, с които разговарях, споделяха, че не обичат да ги разпитват за прочетената книга и, че всички тези въпроси убиват интереса им към четенето.

А едно момче призна: „  Когато знам, че откакто прочета книгата, ще ми задават въпроси, ми се коства, че това е някакъв изпит или контролно. “

Така че съветът ми е да оставите детето единствено до избере какво ще чете, даже този избор да не съответствува с вашия. Повечето хлапета обичат да четат тези книги, които са избрали независимо, а спомагателният напън единствено основава напрежение и може да ги откаже от четене.

Има деца, които желаят да се сгушат в един ъгъл с книга, която са избрали, и да се насладят на процеса.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР