Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде

...
Убедени сме, че на този етап не трябва да бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ: На този етап не трябва да бъде поет нов държавен дълг

Убедени сме, че на този стадий не би трябвало да бъде стихотворец нов държавен дълг. Това съобщи Кирил Ананиев от ГЕРБ на брифинг в коридорите на Народното събрание.

Той изложи и причините за това. " На първо място поради положението на фискалния запас. Към 30 ноември т.г. размерът му е към 12 милиарда лв., което значи, че до края на годината ще бъде обезпечено осъществяването на държавния бюджет, както и ще бъдат обезпечени нужните средства при започване на годината и най-много за изплащането на пенсиите за месец януари ", разяснява Ананиев.

" На второ място е неприятното ръководство на емисионния календар. ГЕРБ постоянно е теглила държавен дълг единствено тогава, когато е носела рентабилност за страната и сме получавали доходи в бюджета. За разлика от нас, съвсем всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лв.. Без никакви претекстове защо се теглят и какви цели следва държавното управление защо ще се употребява този заем ", уточни той.

Според Ананиев, с тези излъчвания е била натоварена ликвидността и на банковата система, а не трябва и бъдещите генерации да се натоварват с тези нови заеми.

От ГЕРБ показаха позиция, че визията за тегленето на дълг би трябвало да е закостенял. " Искаме да спрем приключването на средства и да спрем прогнозата за дългова серпантина, която дават специалистите при ново издаване на дълга и ще го създадем като законодателна самодейност ", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

" Виждаме по какъв начин бъдещата коалиция се пробва да печели успокоение посредством изтегляне на нов дълг и загробване на бъдещите генерации, бъдещите данъкоплатци. Преди време при тегленето на нов дълг обществото беше доста сензитивно. Някак си обществото остава безучастно към новината, че министърът на финансите разгласи, че се планува таванът за 2022 година за дълг да бъде 12 милиарда лв., забележете - 12 милиарда Ние считаме, че наш дълг, като съпротива, е да не позволяваме печеленото на това успокоение посредством това задлъжняване. Харченето на пари би трябвало да е въз основата на това, което сме харчили. Но ние сме на прага на едно ляво-либерално ръководство и исторически видяно това са ръководствата, при които има задлъжняване и по-късно идват десни консервативни държавни управления, които " поставят ръчката ", изясни Александър Ненков от ГЕРБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР