Убедена съм, че възобновяването на проекта АЕЦ Белене“ е едно

...
Убедена съм, че възобновяването на проекта АЕЦ Белене“ е едно
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ ще гарантира енергийната сигурност на България


Убедена съм, че възобновяването на плана АЕЦ „ Белене “ е едно от решенията, които ще подсигуряват енергийната ни сигурност, ще допринесат за общата ни конкурентоспособност и стопански напредък, както и за основаването на устойчиво енергийно пространство в народен и европейски мащаб.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на обичайна интернационална конференция “Българската атомна енергетика – национална, районна и международна сигурност ”, проведена от Българския атомен конгрес, оповестиха от прессекретариата на президента.

В приветствието си от името на президентската институция Илияна Йотова изрази убеденост, че този път тематиката за рестарта на АЕЦ „ Белене “ няма да бъде употребена за политическо опълчване, а ще бъде оставена в ръцете на специалистите. „ С политическите пререкания не изглеждаме съществено в очите на интернационалните вложители “, уточни вицепрезидентът. По думите й с причините на експертите би трябвало да се отговори на въпросите и терзанията на жителите.

„ Голяма символика има в деня, в който стартира тази конференция – през днешния ден тематиката за АЕЦ „ Белене “ ще се дискутира и от енергийната комисия в българския парламент “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът открои и други значими задания, които стоят пред българския атомен бранш: планът за продължение периода на употреба на 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “; повишението на топлинната мощ на реакторите на АЕЦ „ Козлодуй “; построяването на Национално вместилище за радиоактивни боклуци.

Илияна Йотова означи нуждата от сериозен и виновен метод във връзка с нуклеарната сигурност и радиационната отбрана. По думите на вицепрезидента би трябвало да бъдат готови висококвалифицирани фрагменти, които да посрещнат провокациите в енергийната сфера. „ В това отношение наш дълг е да покажем пред младежите вероятностите, които се откриват пред тях за професионална реализация в региона на нуклеарната промишленост и обвързваните с нея научни и приложни проучвания “, уточни Илияна Йотова.

„ През последните години мощно нараства въздействието на атомната енергетика върху международната стопанска система, усилва се броят на страните, които вземат решение да развиват този високотехнологичен бранш, основават се кардинално нови технологии и иновационни решения “, означи вицепрезидентът и цитира данни, съгласно които от 2015 година до през днешния ден в международен мащаб работа са почнали 26 нови реактора с обща електрическа мощ 24 257 MW.

Вицепрезидентът дефинира годишната конференция като добра платформа за реализирането на значимия спор за развиването на нуклеарната енергетика и енергийната сигурност на България.

Конференцията, която се организира във в.к. „ Ривиера “ край Варна, продължава до 8 юни. В нея вземат участие народни представители, посланици, български и интернационалните енергийни специалисти, младежи, които се образоват в региона на нуклеарната енергетика. Повече от 300 са тазгодишните участници. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР