Убеден съм, че сме във финалната фаза от сагата с

...
Убеден съм, че сме във финалната фаза от сагата с
Коментари Харесай

Общината в София е „във финалната фаза от сагата за къщата на Яворов“

Убеден съм, че сме във финалната фаза от сагата с къщата музей на Пейо Яворов, сподели заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов в изявление за Българска национална телевизия. Обществото има потребност да получи своя музей, добави той.

„ Надявам се къщата музей на Пейо Яворов да бъде съхранена в ръцете на обществото. След като стана ясно, че са положени ипотеки на постройката и се появи за обмен в процедура на частен правосъден реализатор, кметът потърси министър-председателя и министъра на културата с желанието обществото да направи всичко належащо за това знаковата постройка да бъде избавена ", изясни заместник-кметът.

Влизаме в процедура, в която юристите на института ще намерят комфортен за всички механизъм, който да докара до положителното решение. А точно Националният книжовен музей с наше партньорство, да бъде стопанинът на къщата, както е било постоянно до момента през годината, сподели Чобанов.

„ На този стадий институциите са се споразумели да намерят решение, което ще направи постройката напълно социална благосъстоятелност. Дали държавна, или общинска и в какви съотношения - ще стане ясно в хода на съответната юридическа работа ", сподели Тодор Чобанов.

Каузата, която имаме тук, е по-голяма от финансовото измерение на този въпрос, добави заместник-кметът на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Надявам се още в идващите седмици за къщата на Яворов институциите да изработят ясно механизма и да стартира неговото използване, добави той.

Надявам се идната година да се подхващат значими укрепителни дейности, тъй като къщата има съществени градивни проблеми. Те би трябвало да бъдат преодолени със съответното подсилване, разяснява още Чобанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР