„Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем

...
„Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем
Коментари Харесай

След срещата между Борисов и Заев: България и Македония са близо до договора за добросъседство

„ Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това сподели министър председателят на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предава „ Фокус ".

Новият македонски министър председател е на посещаване в София, като по-късно би трябвало да се срещне и с президента Румен Радев. Именно договорът за добросъседство и бъдещето на Македония в Европа бяха главните тематики на диалог сред двамата министър председатели.

„ Това което вършим, е по-ценно от всеки контракт. Това е акт на покланяне към общата история. Това е доста по-ценно от всеки контракт. Това са дребни елементи. Двамата министри ще договарят, с цел да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем контракта, когато пристигна министър председателят Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да създадем предпоследната стъпка, уверен съм, че на 2 август ще я създадем ", сподели още Зоран Заев.

Бойко Борисов също удостовери, че е съглашението за добросъседство скоро да стане факт.
„ По контракта за добросъседство с Македония сме доста близо ", разгласи министър председателят на България на конференцията след срещата.

„ Трябва ли да продължим да бъдем разграничени, откакто доста страни са дали образец по какъв начин се развиват, когато дружно празнуват своите герои и исторически персони. Затова взехме решение с премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем дружно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са създали. Вместо да е мотив за наслада, то става мотив за раздори. След като Заев ще поеме този риск да пристигна на паметника на Самуил, на 2 август ще създадем същото на Илинденското въстание, когато се празнува ", добави Борисов и още веднъж сложи акцент върху градежа на пътища и автомагистрали сред двете страни.

„ Убеден съм, че в случай че се съсредоточим върху инфраструктурните обекти, след 10 години и Балканите, и другите страни, ще са други. Да поемем този риск, пък оттук насетне е Божа работа. По контракта сме доста близко. Става въпрос за термини, които желаеме по този начин да бъдат написани, че да няма никакви полемики и благоприятни условия за искания от едната или другата страна ", добави той.

Борисов сподели още, че се надява външните министри на двете страни на 2 август със своите екипи да намерят вярното решение.

„ Това е добре и за Брюксел, и за нашите жители, тъй като нямаме право да държим жителите на Балканите толкоз време отвън огромното европейско семейство ", сподели още Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че в случай че Македония не постави старания, никой не може да ѝ помогне за участието в НАТО и Европейски Съюз.

„ Можем да я поддържаме, да ги консултираме, в случай че желаят по дадена тематика. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия хайлайф в Македония, в случай че те не съумеят да създадат значимите стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е задоволителна. Има Берлински развой, прелестно посрещане в Брюксел. Това съм споделил. Ако работим дружно, мисля че ще имаме триумф. Балканите са във фокуса и на Европейски Съюз, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам поради Косово ", сподели още Бойко Борисов.

„ България е за постоянна Македония, за участието ѝ в НАТО и след това в Европейски Съюз. Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа рецесия най-накрая и на нашата граница с Македония към този момент има успокоение. Македония има исторически късмет да направи по този начин, че жителите ѝ да се усещат добре. Пътят към НАТО и Европейски Съюз, обединените Балкани минава първо през вътрешна политическа непоклатимост и решение на проблемите от политическия хайлайф. Когато се чухме по време на офанзивата в македонския парламент, Заев съобщи, че откакто стане министър председател, след Брюксел ще пристигна в България. Оценявам, че си държи на думата ", съобщи Борисов.

" Дестабилизацията на Македония значи дестабилизация на нашите граници. Ние сме за постоянна Македония, за участието ѝ в НАТО и след това в Европейски Съюз ", изясни Борисов.

От своя страна Заев добави:

„ Македония през днешния ден затваря една глава на история на шовинизъм и ненавист и отваря глава на европейско бъдеще. Македония има европейско бъдеще, има и другари, които желаят да оказват помощ. Уважавам това и съм благополучен, че Македония има подобен другар като премиера Бойко Борисов, който е благополучен, че може да помогне на своя комшия. Не сме тук единствено да желаяме помощ. Намеренията ни са същински. Искам да кажа на другарска Гърция - би трябвало ни помощ и поддръжка. Гърция също е страна от НАТО и Европейски Съюз ", добави той.

По думите му, изграждайки добросъседство и другарство, западните страни ще почитат Балканите доста повече.
" Те желаят да видят, че си подаваме ръка. Македония през днешния ден затваря една глава на история на шовинизъм и ненавист. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може единствено да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще би трябвало да усещат всички жители на Балканския полуостров. Нямам предубеждения да желая помощ и поддръжка. Вярвам, че това ще направи с изключение на България и Гърция ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР