UAW казва, че е готов да нанася удари в продължение на „месеци“ в изтеклите съобщения

...
Обединеният синдикат на автомобилните работници е готов да стачкува автомобилните
Коментари Харесай

Обединеният синдикат на автомобилните работници е готов да стачкува автомобилните производители в продължение на „месеци“, според изтекли съобщения, получени от CNN.

Съобщенията между Джона Фърман, директор по комуникациите в Обединения профсъюз на автомобилните работници, и други членове на трудовата общност описват лични мисли относно стратегията на профсъюза срещу Голямата тройка. Коментарите като цяло потвърждават това, което UAW вече каза публично, и те излагат желанието на синдиката да използва иновативни мерки, за да постигне възможно най-добрата сделка за своите работници.

В едно съобщение Фърман написа „ако можем да ги държим ранени с месеци, те не знаят какво да правят... това е повтарящо се увреждане на репутацията и хаос в операциите“.

В друг той пише: „Красотата е, че изложихме всичко публично и те все още са безпомощни да го спрат.“

Нито Джона Фърман, нито UAW отговориха на искания за коментар. Фурман не участва пряко в преговорите с Тримата големи.

CNN прегледа серия от осем екранни снимки. Съобщенията бяха част от затворена група за съобщения в X, бивш Twitter. Пълният контекст на разговора е неизвестен, но участниците, които са в трудовата общност, изглежда изпращат съобщения за общи синдикални проблеми и стратегия.

Detroit Free Press беше първият, който съобщи за изтеклите съобщения.

Това е първата стачка на UAW срещу всички традиционни автомобилни производители от „голямата тройка“ едновременно. Досега стачката, която започна рано миналия петък, е насочена само към един завод за окончателно сглобяване на всеки автомобилен производител. Но президентът на UAW Шон Фейн обяви в понеделник вечерта, че ще избере други заводи, ако няма „съществен напредък“ в офертите от автомобилните производители.

Синдикатът последователно говори публично за използването на нови тактики, наричайки продължаващата стачка „Stand-Up Strike“, което се връща към оригиналната „Sit-Down Strike“, която беше формираща в ранните години на UAW. Докато в миналите години UAW нанасяше удари само на автомобилния производител наведнъж, спирайки го изцяло, по време на тези преговори UAW търси максимална гъвкавост, с възможността да се обади на местните профсъюзни лидери и да затвори или рестартира отделни заводи на моментно предизвестие.

Синдикатите също така обикновено правят планове и се подготвят за дълги стачки, дори такива, които продължават месеци.

Едно предимство за синдиката на целенасочена стачка е потенциалът за спестяване на ресурси и удължаване на евентуална стачка. Членовете на профсъюза, които стачкуват, имат право на 500 долара седмично обезщетения за стачка от стачния фонд на профсъюза.

Ако всичките 145 000 членове на UAW сред трите автомобилни производители стачкуват по едно и също време, това може да струва на фонда повече от 70 милиона долара на седмица, източвайки фонда от 825 милиона долара.

При целенасочени стачки е възможно компаниите да спрат дейността си и да съкратят членове, които технически не стачкуват. Това може да ги направи допустими да получават държавни обезщетения за безработица, а не обезщетения за стачка, което би могло да запази ресурсите на синдиката. Но има правни въпроси относно квалифицирането за безработица.

Създаване на объркване

Преди да започне стачката, Фейн каза на членовете, че би било важно членовете да останат на работа, ако заводът им не бъде избран за стачка, за да даде на синдикалните преговарящи възможно най-голямата власт на масата за преговори.

„Това ще създаде объркване за компаниите. Това ще засили мощта на нашите преговарящи“, каза той на членовете. „Знам, че има глад [всички членове] да стачкуват. Това все още може да се случи. Това не беше направено по прищявка.“

Stellantis, която направи допълнителна оферта към UAW тази седмица, се казва в изявление; „Тези докладвани коментари, направени от директора по комуникациите на UAW, са невероятно обезпокоителни и силно показват, че подходът на UAW към тези разговори не е в най-добрия интерес на работната сила. Разочаровани сме, че изглежда нашите служители са използвани като пионки в дневен ред, който не е предназначен да отговори на техните нужди.

„Няма да бъдем отвлечени от нашата цел, да договорим споразумение, което възнаграждава нашите служители за техния принос, като същевременно създава устойчиво бъдеще за компанията. Настоятелно насърчаваме нашите служители да помолят преговарящите синдикатите да споделят подробностите за нашата оферта с тях.

Джон Хатлайн, който е работил в General Motors от 49 години и е виждал справедливия си дял от стачките, каза пред CNN преди стачките да започнат, че според него целенасочените стачки могат да работят.

„В миналото сме използвали целенасочени стратегии. Те се оказаха ефективни при разрешаването на нашите договорни спорове“, каза Хетлайн, който работи във Factory Zero на GM в Детройт, който произвежда всички електрически превозни средства. „Това спестява изчерпването на стачния ни фонд. Без значителен фонд за стачки нашата сила за договаряне е намалена. Когато влезете в спор по договор, трябва да сте готови да издържите един ден по-дълго от компанията. Или всичките ни жертви са напразни.

General Motors, които вчера представиха пета оферта, казаха в изявление: „Сега е ясно, че ръководството на UAW винаги е възнамерявало да предизвика продължителни месеци смущения, независимо от вредата, която причинява на своите членове и техните общности. Изтеклата информация поставя под въпрос кой всъщност отговаря за стратегията на UAW и показва безчувствено пренебрежение към сериозността на това, което е заложено на карта.“

„Меко казано е разочароващо, като се има предвид какъв е залогът за нашите служители, компаниите и този регион“, каза Марк Труби, главен комуникационен директор във Ford. „От своя страна ние ще продължим да работим, ден и нощ, договаряйки се добросъвестно, за да постигнем споразумение, което възнаграждава нашата работна сила и позволява на Ford да инвестира в жизнено и разрастващо се бъдеще.“

Въпреки това преговорите продължават тази сутрин със Stellantis, Genal Motors и Ford, според осведомен източник.

Профсъюзът заяви, че ще разшири стачката, ако до обяд днес не бъде постигнат солиден напредък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР