У търговските вече има стремеж да превърнат потребителите в лоялни

...
У търговските вече има стремеж да превърнат потребителите в лоялни
Коментари Харесай

45% от българите знаят правата си на потребители

У комерсиалните към този момент има блян да трансфорат потребителите в лоялни клиенти, понижава преследването на бързи облаги на гърба купувачите.
Същевременно те не познават задоволително добре потребителските правила.

Такава позиция изрази ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред bTV радио.

" Не мисля, че занапред на полето на нелоялните търговски практики може да бъде открита топлата вода. По-скоро има превръщане на съзнанието и манталитета на търговците от гонене на бързи и лесни облаги на гърба на потребителя към превръщането му в предан клиент, което да им обезпечи трайно наличие на пазара. " - разяснява Маргаритов.

" Трудно търговците биха могли да употребяват нови способи, които да не бъдат хванати от комисията, а и от самите консуматори. Хората в България са все по-склонни интензивно да реагират усетят ли своите потребителски права застрашени или накърнени. " - добави ръководителят на КЗП.

Той цитира изследване на Европейската комисия , сочещо повишаване на потребителската просвета в общоевропейски проект. Близо 50% от европейците познават своите потребителски права и интензивно ги отстояват. България се приближава до това равнище с 44-45%.

Друг аспект от проучването демонстрира, че потребителите от ден на ден се доверяват на онлайн извършването на покупки , а някои го употребяват като главен и даже единствен прийом за търговия.

Очертава се и друга позитивна линия - относително високото доверие в институциите, които обезпечават потребителската отбрана в съответните страни.

" Ако това изследване демонстрира някаква наклонност с противоположен знак, то е относително недобрата осведоменост изключително на търговците на дребн о за потребителските правила, упованията на хората и разпоредбите на законодателството. В момента нашата институция разпростира сериозен план, обвързван с европейските фондове, който има за цел да усъвършенства взаимоотношението сред Комисията и дребните и междинни предприятия. Задачата да се реализира по-висока осведоменост у търговците за разпоредбите, по какъв начин би трябвало да се положат старания, с цел да се съблюдават и оттова - посредством предварителна защита да търсим още по-добра отбрана на хората. " - разяснява Маргаритов.

Анализирайки данните от европейското изследване, ръководителят акцентира нуждата от още по-добро взаимоотношение сред потребителите и институциите от една страна и сред институциите и търговците - от друга. " Без това ние не бихме осъществявали оптимално ефикасен и сполучлив надзор ", сподели в умозаключение той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР