U.S. Steel Corp, която се съгласи да бъде купена от

...
U.S. Steel Corp, която се съгласи да бъде купена от
Коментари Харесай

Байдън се възпротиви на продажбата на U.S. Steel Corp. на Nippon Steel

U.S. Steel Corp, която се съгласи да бъде купена от японската Nippon Steel за 14.9 милиарда $, би трябвало да остане локална американска компания, сподели президентът Джо Байдън в четвъртък. Така президентът за пръв път категорично се разгласи срещу договорката. " U.S. Steel е емблематична американска стоманодобивна компания повече от век и е жизненоважно за нея да остане американска стоманодобивна компания, която е локална благосъстоятелност и се ръководи тук ", сподели президентът в изказване.
 
От думите на Байдън не стана неотложно известно дали той ще употребява регулаторните органи на Съединени американски щати, с цел да провали договорката. Комитетът за задгранични вложения в Съединените щати (CFIUS), авторитетен панел, който преглежда задграничните вложения в американски компании, има властта да предложи договорката да бъде блокирана от съображения за национална сигурност.
 
Белият дом съобщи през декември, че препоръчаното придобиване заслужава " сериозен надзор ", като се има поради главната роля на U.S. Steel в производството на стомана, което е от решаващо значение за националната сигурност. Nippon Steel съобщи в изказване в четвъртък, че придобиването ще донесе " ясни изгоди за U.S. Steel, профсъюзните служащи, американската стоманодобивна промишленост в по-общ проект и американската национална сигурност ".
 
" Напредваме в регулаторния обзор, като в същото време се доверяваме на върховенството на закона, обективността и надлежния развой, които чакаме от държавното управление на Съединени американски щати. Ние сме решени да преминем през това и да приключим договорката ", се споделя в известието.
 
В устрема си да смекчи терзанията от евентуални загуби на работни места, японската компания също сподели, че няма да има съкращения и затваряне на фабрики до септември 2026 година при избрани условия. Акциите на U.S.Steel още веднъж потънаха в четвъртък и се сринаха с 18% за два дни до 38.26 $ заради опасения, че Байдън ще изрази опозицията си. Това е надалеч под препоръчаната цена на договорката от $55 на акция. Компанията не беше открита за коментар. Отделно основният изпълнителен шеф на Cleveland-Cliffs Lourenco Gonsalves сподели в четвъртък, че ще обмисли друга оферта за United States Steel евентуално на стойност не повече от $30 на акция, в случай че договорката с Nippon Steel се разпадне. Cleveland-Cliffs беше измежду претендентите за U.S. Steel.
 
Противопоставянето на Съединени американски щати на договорката има капацитета да засенчи срещата на върха на 10 април сред Байдън и японския министър председател Фумио Кишида, ориентирана към подсилване на дългогодишния съюз за сигурност сред техните страни в лицето на възходящото китайско въздействие. Байдън, който се кандидатира за преизбиране тази година и ухажва профсъюзите като основен съставен елемент на политическата поддръжка, също се обади на президента на United Steelworkers International Дейвид Маккол в четвъртък. Той повтори, че има " гърба на стоманодобивните служащи ", споделиха от Белия дом.
 
" Разрешаването на един от най-големите производители на стомана в нашата страна да бъде закупен от задгранична корпорация ни оставя уязвими, когато става въпрос за посрещане както на нашата защита, по този начин и на потребностите от сериозна инфраструктура ", сподели той в изказване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР