У нас вече са официално регистрирани първите случаи на грип

...
У нас вече са официално регистрирани първите случаи на грип
Коментари Харесай

Грипът подранява, внимавайте за първите му симптоми


У нас към този момент са публично регистрирани първите случаи на грип за сезона. Те са малко и към момента няма данни за епидемиологично разпространяване, само че предварителната защита на грипа към този момент би трябвало да е първостепенна грижа за всеки.

Повод за терзание дават главно данните за разпространяването на грипа в северното полукълбо до този миг. Статистиката сочи, че нормално внезапен скок в заболяемостта се следи след 48-мата седмица на годината, т.е. при започване на декември, като пикът на разпространяването на грип е в края на януари. Тази година обаче в северното полукълбо съществени грипни огнища се следят още от средата на октомври, т.е. 6 седмици по-рано от предстоящото. Така пикът на грипа се чака да е още в края на календарната 2017 година

В изискванията на всеобщо пътешестване по празниците заболяемостта от грип и у нас може доста внезапно да се увеличи.

Всичко това изисква да изострим бдителността си към първите признаци на грип. Едва ли има човек, пътуващ с всеобщ превоз, който да не усеща все по-зачестяващите случаи на кашлящи и подсмърчащи хора. Това са най-отчетливите и познати първи признаци на грип . Те обаче надалеч не са единствени, а най-неприятното е, че са типични и за елементарната простуда. Правенето на разлика сред грипа и настинката е значимо освен за навременно облекчение на симптоматиката, само че и за предотвратяване от затрудненията , които при грип може да са доста тежки.

Основна линия на грипа е доста бързото разпространяване. Може да се заразим още с първи контакт с болен или преносител, като симптоматиката в множеството случаи е налице в границите на часове.

Вирусът поразява лигавицата на дихателната система и първите признаци са свързани с нараснала секреция, хрема и кашлица. Бързата репликация на грипните вирусни частици обаче е причина симптоматиката при грип да прогресира доста по-отчетливо, в сравнение с при елементарна простуда. Така в рамките още на първия ден след заразяване с грип може да се появят и постоянно подценявани признаци като главоболие, изнемощялост, чувство за уязвимост и незаинтересованост.

Свързани публикации.. Храни с непосредствено противовирусно деяние 0 Вирусна или бактериална зараза при детето - по какъв начин да ги отличим? 0 Грипният сезон дава обещание да е забавен тази година 0

В някои случаи те даже предшестват респираторните недоволства, тъй като се появяват като бърза реакция на имунната система към вирусната зараза. Въпреки че доста хора асоциират сходни недоволства с насъбраната отмалялост и стрес, тези признаци не трябва да се подценяват изключително, когато скоро преди този момент сме контактували с болен.

Всяка по-разка изява на главоболие или болежка в мускулите и ставите, в композиция с нараснала телесна температура и кашлица би трябвало да насочва към възможна грипна зараза. Такава може да се подозира даже при хора, които не са контактували непосредствено с болен. Дългият престой в затворени и непроветриви пространства е значителен фактор за бързо разпространяване на грипа. Така, даже да не сме контактували непосредствено с болен, рискът от заразяване е налице, а основна е бързата реакция на признаците.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР