У нас вече има респираторен синцитиален вирус, който е много

...
У нас вече има респираторен синцитиален вирус, който е много
Коментари Харесай

Страшен вирус у нас атакува бебета и старци, тапи с гной запушват белия дроб

У нас към този момент има респираторен синцитиален вирус, който е доста рисков за деца до петгодишна възраст, предизвести проф. Тодор Кантарджиев

Грип у нас към момента няма, само че съществува различен, който е не по-малко рисков. Има към този момент респираторен синцитиален вирус, който е заплашителен за дребни деца и старци. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът предизвиква зараза на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб.

Респираторният синцитиален вирус е животозастрашаващ за недоносените деца. Опасен и за малчуганите до петгодишна възраст, добави професорът.

„ Възрастните да се пазят като при зараза! Този вирус предизвиква бронхиолит. Като се натисне белия дроб при аутопсията на умрялото бебе излизат тапички гной от дребните въздъхопреносни пътища “, изясни той. 

Респираторният синцитиален вирус протича нормално дружно с грипа, само че в този момент го е изпреварил. 
 
Според проф. Кантарджиев към момента не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

„ В Съединени американски щати от 10 деца, които са умряли от началото на грипната зараза, са били инфектирани от вируси от група Б. Четирите други са били с пандемичния. В момента в страните от европейския район на Световната здравна организация единствено в две страни има умерено разпространяване на грип - Грузия и Северна Ирландия “, посочи той. 

" Докато има отворени прозорци в градския превоз, няма да има грип, или най-малко няма да има бурно разпространяване на грипа ", добави професорът.

Той предложи да не се контактува с заболели, кашлящи и кихащи, болните да си стоят у дома с маски, с цел да не заразят околните си. Освен това би трябвало да имат и хигиена на ръцете, акцентира специалистът.

„ Нека да кихат единствено в кърпички. Ако вършат това в ръцете си, по-късно ще популяризират вируса “, изясни Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в огромните градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР