У нас сме свикнали с коментарите, че младите, образованите и

...
У нас сме свикнали с коментарите, че младите, образованите и
Коментари Харесай

Младите хора в Източна Европа изкарват повече пари от тези в Западна

У нас сме привикнали с мненията, че младите, образованите и квалифицираните хора бягат на открито, с цел да търсят по-добра реализация. И това несъмнено описваше обстановката преди няколко години освен в България, само че и в цяла Източна Европа.

За интервала сред 1992 и 2015 година толкоз доста хора са напуснали района, че популацията му е паднало с 18 милиона души или с 6%, демонстрират данните на Организация на обединените нации. Тази наклонност беше подкрепена значително от последователното присъединение на страните от Източна Европа към Европейския съюз (ЕС).

От друга страна в западните страни, изключително във Англия и Франция, се ускори мнението, че жителите на по-бедните страни членки ще " откраднат " работните места на локалните.

С тази концепция беше обвързвано и визитата на френския президент Еманюел Макрон в Източна Европа, в това число и в България. Той трябваше да откри поддръжка за дейности към ограничението на потока към западните страни. Но някои знаци демонстрират, че той може би е към своя край, написа Economist.

Стабилизирането на стопанските системи, възходящите заплати и ниските разноски за живот в района връщат от ден на ден емигранти в домовете си. В собствен отчет, оповестен през юли, от консултантската компания Collers показват, че квалифицираните служащи се връщат назад от запад.

Доказателство за това е, че от 2010 година чистата емиграция в 9 от 11-те посткомунистически членки в Европейски Съюз е намаляла. Конкретно жителите от Източна Европа, преместили се във Англия, са спаднали от 30 хиляди сред 2010 и 2015 година до 5000 през предходната.

А ползата на хората към завръщане в родните им страни не е неочакван, като се има поради неналичието на фрагменти в района. 73% от работодателите в индустриалната промишленост в Унгария показват, че не могат да намерят чиновници.

Това от своя страна дава резултат в повишаване на заплатите, като в Чехия те са нарастнали с 5% за година, а в Унгария с впечатляващите 15%.

 Снимка 310843
Източник:

Данни на Международния валутен фонд (МВФ) демонстрират, че растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията сред 2004 и 2017 година, изчислен на база на паритета на покупателната дарба, е двоен в Румъния, Полша и България, както и малко по-нисък в останалите източни страни, до момента в който в Западна Европа е едва над 50%.

Иначе казано това значи, че младежите в някогашните комунистически страни, които в този момент са членки на Европейски Съюз, могат да купят по-голямо количество артикули и услуги със своите заплати от младежите в западната част на континента.

От друга страна налозите върху приходите в района са много по-ниски в съпоставяне със Западна Европа, като в Словакия налогът е 25%, а в България - 10%, показват от Economist.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР