У нас равнището на инфлация е 14,4%, докато средните европейски

...
У нас равнището на инфлация е 14,4%, докато средните европейски
Коментари Харесай

Втори в ЕС сме! По ръст на цените при хранителните стоки

У нас нивото на инфлация е 14,4%, до момента в който междинните европейски равнища са 8,1%. По този метод страната ни се подрежда на 5-то място с най-високи равнища на инфлация от всички страни членки на Европейски Съюз. Преди нас са все още са единствено Латвия (13,1%), Чехия (13,2%) Литва (16,6%) и Естония (19,1%).

Освен това България заема водеща позиция за растеж на цените при питателните артикули с 21%, пред нас е единствено Литва с 22,1%. За съпоставяне във Франция този растеж е 4.3%, Ирландия от 3.6%, а приблизително за ЕС-27 е от 8.9%. В този интернационален ценови подтекст препоръчаните ограничения като форма на компенсиране на приходите и понижената покупателна дарба на българското население към този момент могат да бъдат избрани като закъснели и незадоволителни, написа в мнение КНСБ работодателите.

Според нас в реда на нещата е тези въпроси първо да бъдат разисквани в границите на НСТС и едвам по-късно да бъдат обявени в общественото пространство ",Пишат от КНСБ. На второ място – общата стойност на целия пакет от ограничения като чист фискален резултат, е оценена на 2,14 милиарда лева, от които 1,61 милиарда лева по-високи разноски и 529 млн. лева по-малко доходи по отношение на заложените параметри в признатия бюджет " 2022 ".

Според КНСБ сходни равнище на упоритост е прекомерно ниско на фона на възходящата инфлация и упования краен резултат върху стопанската система и жителите. Припомняме, че при заложен действителен напредък от 4,8% и средногодишна инфлация от 5,8% в Бюджет 2022, Брутният вътрешен продукт на страната бе планувано да нарасне от 130 милиарда лева до 143 милиарда лева по настоящи цени.

След направената промяна от страна на МФ в прогнозите си за средногодишен Идеологически подривни центрове, а точно – 10,4%, то обикновената сметка демонстрира, че Брутният вътрешен продукт на България ще бъде с към 6,7 до 7 милиарда лева повече по настоящи цени по отношение на заложените параметри преди няколко месеца. При актуалната преразпределителна роля на страната като дял от Брутният вътрешен продукт през разноските, това значи, че най-малко 3 милиарда лева повече доходи
ще се калкулират поради този номинален растеж на Брутният вътрешен продукт вследствие от високата инфлация.

Тези 3 милиарда лева са най-малкият вероятен спомагателен доход, тъй като по всичко наподобява, че ще се наложи още една промяна на средногодишния инфлационен показател в идните месеци с най-малко няколко процентни пункта нагоре. Следователно, сумата би могла да бъде и повече.

Но даже и сега имаме разполагаем най-малко още 1 милиарда лева, който се образува от разликата сред чистия фискален резултат от препоръчаните ограничения и спомагателните доходи, които ще се генерират. Нещо повече, заложените финансови разноски са 8,2 милиарда лева, които е съвсем несъмнено, че няма по какъв начин да бъдат изпълнени. Това е наклонност от години, само че сега те са рекордно високи за сметка на други пера, като да вземем за пример разноските за " Персонал " и " Работни заплати ".

Те също биха могли да се употребяват като спомагателен буфер за финансиране на повече ограничения в поддръжка на приходите и покупателната дарба на хората. КНСБ изрично не приема метода, който се следва от години, да се залагат дефицити и да се регистрират остатъци най-после на бюджетната година. Точно заради тази причина считаме сегашния пакет от ограничения, в неговата целокупност, за закостенял. На трето място – тематиката за минималната работна заплата отсъства изобщо от пакета ограничения.

Според нас нарастване ѝ от 1 април на 710 лева е извънредно незадоволително и то единствено ще затвърди статуквото от 42-43% съответствие със междинната заплата през 2022 година Допълнителен наш мотив за второ покачване на МРЗ през тази година е, че към април 2022 година, когато влезе в действие новият й 2022 година с този единствен растеж от 9,2%. Не считаме, че повдигането два пъти на МРЗ е казус.

През 2008 година това се случи също, като тогава също имахме сходни нива на инфлация. Необходим е изпреварващ растеж на МРЗ по отношение на СРЗ, с цел да може да се подтиква и включването на работната мощ в пазара на труда и икономическия напредък като цяло. На последващо място, не виждаме политика по приходите от труд в бюджетната сфера. Настояваме за растеж от най-малко 15% на заплатите в бюджетните браншове, а за организациите работещи " на терен " той да бъде малко повече, с оглед тежката работа и сензитивното закъснение на междинните хонорари в тях.

Според нас, държавното управление би трябвало да употребява всички вероятни принадлежности и механизми за влияние, с оглед ускорение конвергенцията в заплащането на труда, изключително в изискванията на растяща инфлация. От показаните ограничения обаче прозира една преобладаващо пасивна настройка, защото предлаганите ограничения не кореспондират с тези наши претенции.

Вижте останалите им мнения: Освобождаване от данък на електрическата сила, природния газ и на втечнения нефтен газ (LPG) според член 15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета. Според нас освобождението от данък на ел. сила, природния газ и метана има директно отражение върху разноските на бизнеса, само че не се отразява директно в сметките за битовите консуматори (при тях в сметките акциза е 0 лева). КНСБ поддържа мярката, само че от общата аргументация излиза наяве, че ограниченията имат за " цел намаляване на икономическите последствия от ненадейно настъпилата неустойчивост на цените на нефта, природния газ, електрическата сила, горивата ".

Следва да е ясно, че настоящите високи цени на нефта, природния газ и електрическата сила към този момент нямат темперамент на краткотрайно събитие, а ще имат дългогодишен резултат и предприеманите ограничения следва да отразяват политики и промени най-малко в средносрочен проект (3 до 5 години). Очакваното понижение на приходите от данък и Данък добавена стойност в следствие от тази мярка е в размер на 190,8 млн. лева

2. Въвеждане на понижена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за доставки на централно отопление и доставки на естествен газ; Според КНСБ понижената ставка на Данък добавена стойност до 9% за парно, топла вода и природен газ за крайни Заявено е, че има резултат " по-специално върху най-уязвимите " консуматори, само че това не е по този начин, защото обгръща всички крайни консуматори на тези доставки и услуги.

След приключване на 1 година, защото ограниченията е планувано да имат краткотраен темперамент, се допуска скок от 11% още в този момент, без значение от настоящата обстановка. Общият резултат от пониженото Данък добавена стойност е в размер на 65 млн. лева по-малко доходи за бюджета, от които 50 млн. лева от по-ниското Данък добавена стойност за природния газ и 15 млн. лева от по-ниското Данък добавена стойност за доставките на централно отопление. КНСБ поддържа ограниченията, само че припомняме, че Правителството разгласи планове и за дейности във връзка с енергийните сдружения и енергийния пазар.

Според нас е нужен разбор за общото влияние на ограниченията, като се регистрират бележките на Европейска комисия, където се показва, че не се подхващат стъпки за целево компенсиране на уязвимите семейства или бизнеси. Следните ограничения имат капацитета за спор с планувани политики или за основаване на секторна нестабилност: Препоръката до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, основано на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко ползване – това е в несъгласие със заложените промени за либерализиране на пазара, в това число и в НПВУ и може да бъде атакувано от ЕК;

Облагането на свръхпечалбите на електрическа сила за компенсиране на небитовите консуматори – би трябвало да се регистрира нуждата от опазване на буфери във Фонд Съд на Европейския съюз и в държавните сдружения, както за поддръжка за контролирания пазар, по този начин и за вложения в бранша. Общият резултат върху приходната част на бюджета от препоръчаните ограничения в енергийната област е в размер на 270 млн. лева, които би трябвало да облекчат сметките на хората. От друга страна, в държавната енергетика има капацитет да се генерират спомагателни 3 до 5 милиарда лева доходи и след покриване на всички настоящи разноски.

В този смисъл, съгласно КНСБ, би било редно да се изготви явен проект с цели за прилагане на тези средства, а не да се вкарват едни прекомерно лимитирани ограничения, които ще задръстят администрацията и след една година ще се върнат като ценово покачване. Според КНСБ, предвид на рекомендациите на Европейска комисия, плануваните промени на енергийния пазар у нас и в сходство с поетия ангажимент в съдружното съглашение от 2021 година за " Изготвяне на 5- годишен проект за превъзмогване на енергийната беднотия, в който инструментите за компенсиране услуги; КНСБ беше срещу въвеждането на диференцирани ставки на Данък добавена стойност още преди 2 години.

И към днешна дата загубите за бюджета са над 500 млн. лева в следствие от последните промени. Разбира се, концепцията за поправяне на Данък добавена стойност не е непозната за данъчната ни система, само че когато е правена, е ставало въпрос за смяна на общата ставка, а не за диференциране или цялостно отпадане. Данък добавена стойност е индиректен налог и предстои на заплащане в крайната фаза на всеки артикул, където цялата тежест се понася от потребителите на стоката или услугата.

Дори да е отстранен (нулева ставка) за обособени артикули и услуги, като хляба да вземем за пример, който е част от дребната потребителска кошница, то цените на крайните артикули няма да се понижат, тъй като това не може да бъде следено. В България няма ясно построена методология, която да се употребява при изчисляването на крайната стойност на един артикул. Ако създадем 0% Данък добавена стойност на хляба, само че Данък добавена стойност на междинните артикули, като брашното да вземем за пример, остане 20%, то краен резултат върху цената мъчно ще бъде потвърден.

Върху цените на крайните артикули, може да се повлияе само с по едно и също време понижение на целия размер на Данък добавена стойност, каквато е била практиката и преди (например, понижение на общата ставка от 20% на 15%). Тогава няма по какъв начин пазарът да реагира по различен метод, с изключение на да понижи цените на всички артикули и услуги, които се таксуват с Данък добавена стойност. Икономическата процедура е потвърдила неведнъж, че намаляването на Данък добавена стойност на избрани артикули и услуги не води наложително до намаляването на тяхната цена.

Това умозаключение има по-скоро нормативен темперамент и се употребява в теоретичните модели, само че не и в практиката. Самият факт, че приказваме за " малоценна стока " като хляба, чието ползване остава непроменено при изменение на цените и нараства при понижаване на действителната покупателна дарба на семействата, то предлаганата смяна по-скоро би облагодетелствала бизнеса, в сравнение с потребителите. Според нас, бизнесът би трябвало да бъде подкрепян през разноските, а не посредством приходни ограничения.

Според нас диференцирането или отпадането на Данък добавена стойност за съответни артикули и услуги, било то и малоценни по своя темперамент, не е антикризисна мярка по своята същина. В умозаключение, КНСБ не поддържа нулевата ставка на Данък добавена стойност върху хляба., само че изрично поддържаме връщането на 20% Данък добавена стойност за виното и бирата. Нетната загуба под формата на доходи за Бюджет плановете на Министерството на финансите. Намаляването на лихвата до 8% за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги е потребна мярка, която не основава изкуствена тежест за най-уязвимите консуматори, които имат закъснение при заплащане на сметките си.

КНСБ изрично възразява сходна мярка да се ползва във връзка с неизплатените (дължими) осигурителни вноски, защото това ще бъде пагубно за приходите в ДОО и ще даде опция на предприятията да се кредитират за сметка на личните доходи на обезпечаването и на правата на жителите. 5. Увеличаване размера на данъчните облекчения за деца; КНСБ изрично поддържа тази мярка, която ще остави спомагателни средства у семействата с деца, което по своя темперамент има функционалността на тип необлагаем най-малко за какъвто от години настояваме. За нас това е една от най-смислените антикризисни ограничения, които бяха обявени.

Припомняме, че и сега има такива облекчения, като през 2022 година за първи път фамилиите съумяха да се възползват от данъчното облекчение с подаване на данъчните си заявления. При актуалното данъчно облагане, това значи 600 лева разполагаеми средства на семейство с едно дете и 1 200 лева на семейство с две деца. Хубаво е, че няма да има потребност да се чака пролетта на 2023 година, с цел да влезе в действие тази смяна, а е планувано фамилиите да могат да се възползват от мярката още през тази година.

Тази стъпка е доказателство за нуждата и от въвеждането на необлагаем най-малко върху размера на МРЗ за всички работещи. Видно от опитът досега, сходни ограничения работят, одобряват се добре и оказват позитивно въздействие върху обществената и макроикономическата обстановка. Ефектът върху понижението на доходи от ДДФЛ през 2022 година е оценен на 230 млн. лева 6. Разширяване обсега на РМС 592/2018 година за изискванията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджетни средства по контракти посредством въвеждане на разпоредбите в Данъчноосигурителния процесуален кодекс;

Като цяло поддържаме мярката, само че не виждаме какъв е нейният антикризисен и антиинфлационен темперамент. Не считаме, че резултатът от нея е задоволително важен, с цел да бъде вкарвана в подтекста на сходен диалог, а точно – антикризисен пакет от ограничения в изискванията на растяща инфлация II. КОМЕНТАРИ Пожарна охрана МЕРКИ, КОИТО ИМАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ РАЗХОДНАТА ЧАСТ НА БЮДЖЕТ 2022: 7. Компенсиране на крайни консуматори на горива – физически лица; Мярката е планувано да влезе в действие още от 1 юли.

Според КНСБ тази мярка мъчно ще реализира търсения резултат, защото е доста мъчно на практика да бъде осъществена, а още потрудно да окаже резултат върху действителната цена на горивата дотолкоз, доколкото пазара там е в изискванията на олигополна конструкция. Например, литър бензин А95 се продаваше на цена от към 3 лева преди да бъде оповестена тази мярка. При отстъпка от 0,25 ст. на литър това значи, че страната ще спести на жителите почти 8% от цената на горивото.

При всеобщият дизел цената е малко по-висока, към 3,20 лева на литър и надлежно понижението, което може да се чака в крайната цена е не повече от 7%. Елементарната математика демонстрира това, само че както постоянно се случва в изискванията на несъвършена конкуренция, цените надали ще намалеят заради две значими аргументи. На първо място, инфлацията към края на април при " Горива и смазочни материали за ЛТС " е 44,9% по отношение на същия интервал на миналата година. На процедура, тази отстъпка е прекомерно дребна, с цел да окаже сериозен резултат при такива равнища на Идеологически подривни центрове. Очакванията са инфлацията да продължи да се повишава през идващите месеци.

Лошата вест е, че и цените на суровия нефт не престават да порастват. На второ място, незабавно след анонсирането на мярката от държавното управление, горивата по бензиностанциите в цяла България скочиха с сред 5-7%. Така да вземем за пример, бензин А95 от приблизително 3 лева за литър се повиши до 3,10 – 3,15 лева за литър. Следователно, при равни други условия, е налице сериозен риск цените да не останат изменени в следствие съответно от тази мярка или резултатът да бъде нищожно дребен на фона на изявените планове.

Точно заради тези аргументи е редно да се показа оценка на въздействието и финансовите параметри на мярката. За нас е доста значимо и по какъв начин ще се реализира контролът и осъществяването, тъй като съществува риск от злоупотреби и основаване на спомагателен безпорядък и опашки по бензиностанциите. В умозаключение, КНСБ не поддържа мярката, тъй като считаме, че няма да окаже никакъв резултат 1.С измененията се подсигурява, че считано от 1 юли 2022 година, всички пенсионери с персонална пенсия за трудова активност ще получават приход от пенсия, не по-малък прихода от пенсии, добавки и спомагателни суми, изплащан от държавното публично обезпечаване към 30 юни 2022 година

Считано от 1 юли 2022 година, всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват считано от 1 юли 2022 година с 10%. КНСБ намира за рационално сходно осъвременяване на пенсиите. Това ще разреши ненапълно компенсиране на покупателната дарба на пенсиите на всички пенсионери в изискванията на към този момент ускоряваща се инфлация.

2. Изплащаните към 30 юни спомагателни суми (т.нар. " коронавирус добавки " ) и самостоятелни обезщетителни суми, представляващи разликата сред прихода им от пенсия през декември 2021 година и прихода им от пенсия от януари 2022 година, ще се включват в действителния размер на получаваната персонална пенсия за трудова активност след използване на осъвременяването с 10%. КНСБ не смята този метод за верен, защото в размера на пенсиите влизат суми, които нямат нищо общо с приноса на лицата, още повече, че получените по този метод суми в следствие ще се употребяват за спомагателни нараствания на пенсиите.

Не е без значение, че в комбиниране с всички ограничения – осъвременяване, повишение на приноса на всяка година застрахователен стаж и замисълът за промяна на пенсиите от 1 октомври 2022 година ще се ползват върху " нечист " със тези суми размер на пенсията. Според нас верният метод е да се запазят изплащаните добавки (като се сплоти главната – 60 лева и спомагателните изравнителни добавки) и се изплащат като инфлационна добавка към всяка пенсия, като се дефинира интервалът, до който тя ще работи и се реши въпросът за новоотпусканите пенсии във времето на деяние на добавката.

В противоположен случай този метод на включване на тъй наречените коронавирус добавки в размера на пенсиите генерира фрапантна дискриминация, защото сходни суми в размера на пенсиите отпускани след юли месец не се плануват, което на процедура ощетява всички лица чиито пенсии ще бъдат чисти от към сходни добавки. 3.Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева, което е получено, като размерът към 30 юни 2022 година се усили с 10% и към него се добави получаваната " коронавирус добавка " от 60 лева (увеличение от 26,2%).

Тук е годна забележката ОСВ, въпреки и не едновременно, защото измежду лицата с стеснен размер на пенсията от максимума има много такива, които имат несравнимо по-малък принос (пенсионерите от 90-те години) по съпоставяне с тези, чиито пенсии са избрани на база действителните данни в регистъра на Национален осигурителен институт. Въпреки това, какви са основанията за установяването на най-много от 2000 лева не излиза наяве. Не бихме възразили оптималният размер да се откри и на 2000 лева, само че желаеме да знаем по какъв начин е открита тази сума.

5.Размерът на обществената пенсия за напреднала възраст и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова активност, както и добавки, се усилва от 170 лева на 215 лева (26,5%), като нарастването е съпоставимо с това за минималните размери на пенсиите за трудова активност. По този въпрос също е годно мнението на Конфедерацията за метода на погашение на " коронавирус " добавките и определянето на размера на обществената пенсия. Предложеният метод за наново осъвременяване на пенсиите има основни дефекти.

Твърдата позиция на КНСБ е, че нарастването на пенсиите би трябвало да следва метода през приноса на всяка година ефикасен календарен застрахователен стаж и увеличение на съответния коефициент от 1,35 до 1,5 – 1,55. За единия към този момент писахме нагоре – той се състои във включването в пенсиите на суми (добавките), които нямат нищо общо с пенсията и с приноса на съответните лица. 6. Предвижда се от октомври 2022 година, оптималният размер на получаваните една или повече пенсии да се усили от 2000 лева на 3400 лева

Установяването на оптимален размер на пенсиите за ОСВ на равнището на оптималния застрахователен приход за 2022 година на процедура съставлява съвсем анулация на съществуването на таван. Но по едно и също време с това, не можем да не отбележим, че се отклонява от осигурителните правила и на първо място от правилото " принос-права ". Това ниво на " таван " ще облагодетелства главно лица с прекомерно невисок принос към системата, които са се осигурявали и пенсионирали главно преди промяната от 2000 година и пенсията им е избрана въз основата на 3 най-благоприятни по приход години, определени от тях. По въпроса за " тавана " на пенсиите е годна забележката ни за " коронавирус " добавките, които не следва да вземат участие в размера на същинската пенсия.

Коментар по ограничения, влизащи в действие от 01.01.2023 година с Бюджет 2023: инспекции, които имат за цел тъкмо да понижат размера на тази сива стопанска система. Напомняме за всички старания, които Национална агенция за приходите направи през последните години, с цел да усъвършенства нормативните уредби тъй че да се преборят с компаниите, които като доближат оборот от 49 000 лева записаха ново юридическо лице " призрак ", единствено с цел да избегнат регистрация по Данък добавена стойност.

Въпреки това, поради обстоятелството, че размера на регистрация не е променян близо 10 години, сме склонни да подкрепим мярката, като категорично означаваме, че 100 000 е допустим горен таван и не е належащо спомагателното повишаване в близко бъдеще. Все отново, не излиза наяве по какъв начин тази мярка ще способства за понижение на инфлацията и до каква степен може да се пояснява като антикризисна. 10. Въвеждане на електронни ваучери; КНСБ поддържа растежа на квотата за ваучерите от 200 млн. лева на 1 милиарда лева с приемането на Бюджет 2022, както и въвеждането им в електронна форма от 2023 година Основният проблем е администрирането и сключването на контракти сред операторите на ваучери и обособените обекти.

В момента този развой е доста възпрепятстван. В момента ваучерите се отпечатват на хартия и това основава компликации за разпространяването им при редица чиновници, които работят от разстояние. България е единствената страна в Европейски Съюз, където ваучерите за храна към момента се издават единствено на хартия. Необходимо е да се промени законовата рамка (Наредба №7 и Закона за корпоративното подоходно облагане), с цел да се даде опция на операторите да издават и електронни ваучери.

Припомняме, че необлагаемата стойност на ваучерите за храна беше увеличена до 200 лева на месец на чиновник през Преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 година и към този момент доста работодатели отпускат по-висока сума за ваучери на своите чиновници. Би било добре и това данъчно облекчение да бъде кодифицирано в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), защото залагането му като краткотрайна мярка в Закона за бюджета основава неустановеност за служащите, които получават ваучери за храна, и техните работодатели. В умозаключение, всички тези ограничения не са изключение единствено за нашата страна.

Подобни на тях сега, даже и много по-рано, се ползват в доста други страни-членки на Европейски Съюз. Част от ограниченията в останалите страни също включват понижени ставки на Данък добавена стойност за газ, електрическа енергия и/или централно отопление на цените на стоките и услугите по този начин препоръчаните ограничения. Част от тях са положителни, само че други биха имали много противоречив резултат. Въпросът за минималната работна заплата, както и приходите на работещите в бюджетната сфера и тяхното повишаване по време на идната актуализация, също би трябвало да излезе на напред във времето.

Към момента тематиката минимална заплата и приходите не участва в по този начин декларираните пред медиите ограничения. В идната актуализация на Бюджет 2022 ще настояваме да се плануват средства за растеж на приходите, който най-малко да покрие ускорените темпове на инфлацията през 2022 година В тази връзка, КНСБ упорства за следното: Нов растеж на МРЗ, с който да достигнем през 2022 година размер от 760 лева.; Да се заявяват ясни планове по отношение на гарантиране адекватността на МРЗ съгласно долна граница на съответствие от 50% по отношение на СРЗ за страната от 01.01.2023; Ръст на приходите на работещите в бюджетната сфера с най-малко 15% за компенсиране на инфлацията, а на " работещите на терен " с малко повече. Към момента изрично не виждаме каквато и да е поръчка за политика по приходите в бюджетната сфера.

Припомняме че такава липсваше и при самото приемане на Бюджет 2022. Все още няма никакви средства за растеж на заплатите във значими публични сфери, като просвета, земеделие, обществени услуги, изпълнителни организации и други Въвеждане на необлагаем най-малко, който да бъде еднакъв на МРЗ за страната, както и 15% ДДФЛ, 15 ДДЮЛ и 15% обща ставка на ДДС; Нова поддръжка за семействата поради предстоящите нови цени на ток, парно, топла и студена вода.

Източник: " 24 часа "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР