У нас пристигна известният украински поет и преводач Виктор Мелник,

...
У нас пристигна известният украински поет и преводач Виктор Мелник,
Коментари Харесай

Любомир Левчев с нова книга в Украйна

У нас дойде известният украински стихотворец и преводач Виктор Мелник, който донесе екземпляри от излязлата в Украйна стихосбирка с определени стихове на живия класик Любомир Левчев. Изящното томче, озаглавено „ Бавен марш ” („ Повiльний марш ”), съдържа 41 произведения от разнообразни креативен интервали на поета. Стиховете са в превод на Виктор Мелник, а книгата беше издадена през януари 2019 година от украинското издателство „Твердиня“ (гр. Луцк), с помощта на извоюван конкурс през 2018 година по стратегия преводи на Министерство на културата на Р България.
 1_  2_  3_l_levchev_na_ukr_ezik_kor
Срещата сред двамата поети се състоя в гостоприемния дом на Левчев, а в диалога им на български език се включи и Дора Бонева. В поетичния разговор Левчев чете стихове на български, а Мелник показва качествата на своите преводи, доказвайки, че е спазил присъщата мелодика – свободния стих, вътрешното римуване и истинското дуенде, в което Левчев е занаятчия. Това е втора книга на нашия класик в Украйна след издадената през 1975 година колекция „ Зорешлях ” („ Звезден път ”). Книгата към този момент е публикувана в огромните украински библиотеки и книжарници. Почитателите на поезията ще прочетат известни произведения, измежду които са: „ Аз, който не избягах от Помпей ”, „ Земята на разстреляните поети ”, „ Песен за Гарсия Лорка ”, „ Без сълзи ”, „ Хотел „ Калифорния ”, „ Бавен марш ”, „ Вчерашен самун ”, „ Книжни птици ” и други

Виктор Мелник ще обитава в София три месеца по покана на Захари Иванов – ръководител на Асоциацията на софийските писатели. През май 2018 година в. „ Труд ” пръв заяви за подписания контракт сред Асоциацията и Всеукраинския съюз на писателите за обмяна на писателски фрагменти и взаимна активност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР