У нас през последните години няма регистър на психично болните.

...
У нас през последните години няма регистър на психично болните.
Коментари Харесай

70 000 българи борят една от най-ужасяващите болести

У нас през последните години няма указател на психологично болните.

Предполагаме, че към 70 000 души в България са заболели от шизофрения, съобщи Цветеслава Гълъбова, шеф на Държавната психиатрична болница „ Св. Иван Рилски” пред бТВ.

„ Това е болест, която стартира в младите години и доста постоянно тези хора не основават лични фамилии. И когато си отидат техните родители по биологични аргументи, в случай че имат братя и сестри или някакви други загрижени родственици, нещата почти вървят, само че доста постоянно са оставени сами на себе си”, означи тя.

„ В момента ние седим и ги гледаме и защото единствено 3% от шизофренично болните правят тежки закононарушения, по тази причина не ни вършат усещане и не ни пречат”, счита Елина Дичева.

„ Не ни пречат, тъй като те са изолирани. Психиатричните лечебни заведения са по джендеми и гори, никой да не ги види, множеството са в окаяно положение. Като заточим там пациента, за каква каква ресоциализация и деинституционализация единствено си приказваме. Тези хора изкарват дните си по психиатриите, които са обърнати на приюти”, разяснява Цветеслава Гълъбова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР