У нас политиците не ги е грижа нито за закона,

...
У нас политиците не ги е грижа нито за закона,
Коментари Харесай

Само с обръчи от фирми не се живее

У нас политиците не ги е грижа нито за закона, нито за жителите. Който (още) има вяра в противоположното, дано наблюдава какво стана с държавните дотации за партиите. По-голяма насмешка с правото и публичното мнение мъчно бихме могли да си представим.

В началото на юли т.г. (това беше единствено преди 4 месеца!) Народното събрание прекатурна с главата надолу системата на партийното финансиране в България. Дотогава политическите сили, показани в националния и европейския парламент, получаваха по 11 лева годишно от държавния бюджет за всеки извоюван автентичен глас. Как се оправяха останалите партии, които не успяваха да се доберат до държавната хранилка, това никой не знаеше (не го знаем и сега). В рамките на един месец обаче всичко това се промени, откакто “Шоуто на Слави ” разкри, че финансовото министерство на Владислав Горанов е изплащало милиони левове от горната страна на правоимащите обединения.

 

Уплашен за имиджа на държавното управление,

 

министър председателят Бойко Борисов подреди на своите депутати незабавно да променят Закона за държавния бюджет, тъй че дотацията да бъде понижена на 1 лева на глас. Направи го с принуда и злобни закани: “Да забележим по какъв начин ще се оправят партиите на идващите избори, по какъв начин ще заплащат на социолози и политолози! ”. Освен това надвзетите пари трябваше да бъдат възобновени на хазната. В същото време парламентът обаче реши, че партиите заслужават като отплата правото да получават дарения от компании и неправителствени организации. При това, забележете, без никакво ограничаване за размера на даренията! “Заслугата ” за узаконяването на неограниченото корпоративно спонсорство (а оттова и на намесата на бизнеса в политиката) принадлежи на Движение за права и свободи. Но какво друго можеше да се чака от партия, приела „ обръчите от компании ” за базисен детайл на своята идеология!

 

Новият модел на партийното финансиране

 

беше по този начин небрежно и нескопосано нагласен, че не се очакваше да изтрае доста дълго. Дойде краят на 2019 година, а с него и времето за разработване на държавния бюджет, в който трябваше да бъдат заложени партийните пари за 2020 година Единствено Българска социалистическа партия излезе с ново предложение – да бъде увеличена дотацията до 8 лева на глас. Социалистите нямаха желание да вършат промяна на модела. Просто им се искаше да взимат повече пари с явен генезис (а по-ясен от бюджетния, здраве му кажи). Иначе бяха на път да банкрутират – не можеха да върнат надвзетите пари за предишните години, имаха да заплащат издръжката на новата партийна телевизия и други Останалите парламентарни обединения изглеждаха като че ли не ги беше грижа. Ала внезапно още веднъж се намеси Движение за права и свободи.

Преди да се гласоподава законовата наредба, засягаща размера на държавната дотация, водачът на придвижването Мустафа Карадайъ ненадейно разгласи, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат загадка сделка да бъде прокарано предлагането на социалистите. Това не се случи – в пленарната зала на Народното събрание то беше отхвърлено. Когато обаче се стигна до предлагането дотацията да остане 1 лева, внезапно Движение за права и свободи, „ Обединени патриоти ” и соцдепутатите дружно му се опълчиха и го катурнаха. Същото се случи и при прегласуването. Излезе, че надали не дотацията става нула лв.!

Ако някой счита, че герберите бяха включени в този скрит план, значи просто не е видял физиономиите им, когато левчето дотация отпадна.

 

„ Какво ще вършим в този момент? Менда, Менда! ”,

 

паникьосано подвикваше ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева към шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Сконфузен финансовият министър Владислав Горанов обикаляше нервно из залата. Заседанието на Народното събрание беше прекъснато и към час герберите преговаряха с ненадейно изменилите им патриоти. Когато диалогът завърши, стана ясно, че 8-те лева, препоръчани от Българска социалистическа партия, ще бъдат утвърдени. „ За нас приоритет е идната финансова година да има резистентен и предвидим бюджет ”, изсъхнало изясни Горанов. С което разкри къде е била заложена мината – без повече пари за партиите, бюджет просто няма да има! А за корпоративните дарения – още веднъж нито дума!

За похлупак на всичко остана сериозното подозрение, че е нарушен правилникът на Народното събрание, който има статут на закон – организира се трето гласоподаване по наредбата, която засягаше дотациите, до момента в който правилникът повелява, че повторното гласоподаване е дефинитивно. Стигна се до парадокса Движение за права и свободи да се изявява като поддръжник на законността, защото само неговите депутати въстанаха против прегласуването. „ Правилникът не изчерпва всички обстановки ”, измъкна се Цвета Караянчева от неуместните въпроси.

А сделката с патриотите, както стана ясно, е била реализирана с персоналната интервенция на премиера. Впоследствие

 

Борисов в действителност призна, че се е поддал на рекета

 

на дребния съдружен сътрудник: „ Субсидиите можеха да попречат на приемането на бюджета. И в случай че нямаше признат бюджет, щеше да остане актуалният. А със стария бюджет няма как да се осъществят политиките на кабинета... Това беше един риск и трябваше да взема решение ”. В същото време обаче уточни, че е имало и различен вид – да се внесат промени в Закона за политическите партии, където се уреждат правилата на партийното финансиране. „ Не можех да го приема ”, сподели министър председателят.

А за какво? Какво в действителност счита да прави Борисов? Сега приказва, че ще желае разбор от Горанов, ще желае да се върне тематиката за дотациите, да се разисква, да се приказва това и това. Е, къде бяха през всичките тези години герберите, че не го направиха този спор? Промените, утвърдени през юли, минаха през Народното събрание като бърз трен. ГЕРБ и Движение за права и свободи не оставиха време за каквито и да било разисквания, а беше и явно, че нямат предпочитание да организират такива. Защо в този момент да чакаме, че ще се случи нещо по-различно, откакто същите артисти ще разиграват още веднъж режисура по сюжет на същите режисьори?

 

А и какъв резултат имаме в този момент?

 

За малко повече от един час депутатите усилиха осем пъти парите, които ще лишават от данъкоплатците, с цел да ги дадат на своите партии! При това без да се допитат до безусловно никого! Освен до Бойко Борисов, несъмнено. В същото време не се сподели и думичка за неограничените дарения. И в този момент министър председателят разправя басни, че ще се вкарват нови правила. Какъв фарс! Онези, които основават разпоредбите, не броят закона за нищо. И по-лошо – не броят за нищо и своите гласоподаватели. Вместо да проведат един открит и прям диалог за проблемите на партийното финансиране, избраха да се скрият в стаичките на Народното събрание, където скритом да си разпределят отначало парите. И от тези хора би трябвало да чакаме позитивна смяна? Глупости!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР