У нас няма работещи институции. Преди да бъде прекратен и

...
У нас няма работещи институции. Преди да бъде прекратен и
Коментари Харесай

Проектът АЕЦ „Белене“ през погледа на Европа. Кой и за какво лъже?

У нас няма работещи институции. Преди да бъде преустановен и малко след прекратяването на плана АЕЦ „ Белене “ аз съм разяснявала в ДАНС какви са проблемите в плана, какво значи „ прекъсване “ и какво значи „ преустановяване “, в интерес на истината и на закона. Резултатът е нулев. По същия метод е и с „ газовото дело “. За това както се водиха договарянията с комисията и това което докара до санкцията от 70 милиона ДАНС също са известени. Питате какво може да се случи. Няма какво да се случи.
Това съобщи юрист Албена Белянова, която дружно с икономистът Владислав Панев разясниха тематиката за АЕЦ " Белене ". В предаването " Честно казано с Люба Кулезич " по телевизия Евроком юристът акцентира още, че.

Да бъде нотифициран планът на АЕЦ „ Белене “ значи, че България или бъдещият вложител следва да уведоми Европейската комисия за новия план, който ще бъде развиван. Европейска комисия третира АЕЦ „ Белене “ като нов план, а не като остарелия. Манипулацията се явява в това, че от две години, от 2018 година, министърът на енергетиката твърди, че България или вложителят ще показа добавка към известието, а не нова нотификация.

От диалога стана ясно, че като някогашен зам.-директор на Държавната финансова ревизия и при работата й за Българския енергиен холдинг Албена Белянова се познаваме персонално с г-на Теменужка Петкова и са работили дружно, само че в изявленията си министерската я назовава „ тази дама “.

„ На всички е ясно, че АЕЦ „ Белене “ е стопански неплатежоспособен план. На всички специалисти е ясна това, това беше потвърдено от анализите на Българска академия на науките, които държавното управление поръча. Ако „ Белене “ инцидентно бъде сбъднат, цената на тока от тази централа ще бъде най-малко 20 ст. на киловат час. В момента Македония и Албания вършат търгове за фотоволтаици за 5-6 ст. Това е в този момент, след 10 години цената евентуално ще е още по-ниска. “, изясни Панев.

„ Идеята на държавното управление не е да завърши плана, а до момента в който тече всичко това да се откраднат едни пари – за площадката на плана, за утилизация, това е цялата концепция. Те нямат потребност да стигат изобщо до искане за нотификация или нещо друго “, добави икономистът.

По думите на Белянова Европейска комисия не я интересува дали някой различен е правил стрес тест, тя ще направи собствен подобен, който е по разпоредбите на Европейския съюз, тъй като такива са разпоредбите – когато става въпрос за нуклеарна централа, сигурността е преди всичко, всичко друго е на втори проект. При изпращането на писмото до Европейска комисия юристът е уведомил и президентът и министър председателят на България за кореспонденцията си.

„ Това, което сподели госпожа Петкова, че тя не е осведомена с моето писмо, аз не го имам вяра. Къде е? В шкафчето на Борисов, може би? Несериозно е! От страна на Европейска комисия ме поканиха да подам публична тъжба против България, само че аз отхвърлих, тъй като не желая за грешките на госпожа Петкова и специалистите, с които работи, да заплащат българските данъкоплатци. Аз им споделих, че не желая наказателни ограничения, а превантивни. В резултата на това пристигна писмото от Европейска комисия “, съобщи още Белянова.

Във връзка с изявление пред бТВ на Богомил Манчев, Белянова разяснява, че през 2013 година предприемачът е пострада доста от прокуратурата точно поради действия на сдружението му „ Риск Инженеринг “ тъкмо по плана „ Белене “. „ Много странна връзка се открива – от петима прокурори, които е трябвало да издигнат обвиняване, никой не се е съгласил. Накрая прокурорът, който повдига обвиняването е братът на Петьо Еврото. Към оня ден обвиняването е, че те не престават действия, макар че планът е преустановен от Народното събрание, за което има решение. Г-жа Петкова споделя „ прекъсване на плана “ – няма спрян план, има преустановен план. “, добави тя.

„ Има 1 милиарда и 76 млн., които НЕК би трябвало да върне на данъкоплатците, на нас до края на 2023 година С какви пари ще се върна? С какви пари ще се осъществя планът? До по кое време ще поносим? От позиция на сигурността, нито Европейска комисия, нито Международната организация по атомна сила ще разреши да се построи един рисков план. “, настоя Белянова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР