У нас изборите вече не са средство за изразяване на

...
У нас изборите вече не са средство за изразяване на
Коментари Харесай

Забранете изборите!

У нас изборите към този момент не са средство за изложение на волята на народа, а оръжие за поддържане на диктатурата на партиите. Това повеляват новите промени в Изборния кодекс! Гражданите сме просто пионки, които не би трябвало да имат права, още по-малко – мнение, друго от това на партийния и държавен хайлайф. Лишени сме и от най-малкия метод да наложим волята си.
 Страхливци
Не вярвате? Погледнете последните промени в Изборния кодекс, които най-арогантно ръководещите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПФ одобриха небрежно, на мрачно и на кг.

Първо. Според тях жителите могат да не харесват издигнатите претенденти, могат даже да го покажат, като гласоподават за персона на по-задна позиция в листата, само че това към този момент няма да има никакво значение за резултата от изборите. Защото нищо не трябва повече да нарушава партийния безгрижен! Никакви ярки и стойностни персони не трябва да прпречват взора на нашия “елит ”. Той е единствен и несравним! Естествено, оставили са прага за разбъркване на листата, само че на процедура е толкоз неизпълним, че е просто прахуляк в очите на хората.

Второ. С последните промени в ИК се реже лентата на цяла нова автомагистрала за всевъзможни изборни операции. Така да вземем за пример, решенията на изборните комисии няма да могат да бъдат дейно оборвани. А от досегашния ни скръбен опит знаем, че тъкмо там се правят най-големите нарушавания, в комфортна композиция, че тъкмо там ръководещата коалиция на всички места има болшинство. Част от тези решения към този момент въобще няма да се апелират във Върховния административен съд, както до момента, а в локалните съдилища, които както са подвластни на локалните партийни велможи.

Изборите престават да са национална полезност и най-съществен акт на демокрацията и се трансформират в скучен риск за добруването на партийния хайлайф. Нещо повече, даже съдът да почете някоя тъжба, тя представете си ще се връща в съответната изборна комисия, която естествено ще препотвърди решението си, този път с нормално болшинство. Нали не очаквате представителите на ръководещите да ревизират личното си решение и да извърнат изборите?

Трето. Почти невероятно ще стане да се потвърди имитация на вота. Досега имаше по два протокола от гласуването – единият отива в ЦИК, другият остава в съответната секционна комисия. Ако те се разграничават, това е сигурен знак, че нещо не е наред и е съображение за анулиране на избора. Сега към този момент сходно съпоставяне няма да може да се направи, тъй като протоколът ще е един и ще отива в ЦИК. Каквото и да му се случи по пътя, ще е без значение. Циничното в тази ситуация е, че депутатите въобще не крият за какво одобряват сходен текст – тъй като имало прекалено много разминавания в протоколите, които служели за обжалване на изборните резултати. С други думи: “Хора, стига сте ни пречили да фалшифицираме! ”

Четвърто. Вече няма нищо чудно в това, че за следващ път депутатите погазват демонстративно закона – няма да изберат нова ЦИК, нито ще създадат обществен указател на гласоподавателите. Нищо, че сами ще погазят закона, в който са си записали сходни отговорности. Те, законите, важат за нас жителите, не и за тия, дето ги пишат!

Пето. Няма вест и в това, че електронното гласоподаване за следващ път бе отсрочено – най-малко за времето, когато човек ще кацне на Марс. С трогателния мотив, че по този начин се пази гласоподавателят от всякаква насила и прелъщение да продаде вота си. Все едно в този момент сме слепи и не виждаме по какъв начин по три синджира гласоподаватели се водят под строй пред урните. Но наподобява няма проблем, когато рекетът е аналогов, възмутително е да е цифров! Пък и току виж се окаже невероятно да “строяваш ” цифрови гласоподаватели!

Шесто! На този декор дори е за предпочитане членовете на изборните комисии да са необразовани – новите промени не изискват от тях да имат даже главно обучение. Защо им е да могат да четат и да считат? Те би трябвало просто да парафират сметката на елита - каквото и когато би трябвало.

Всичко това демонстрира, че на доктрина може и да имаме народна власт, само че на процедура сме в чиста реплика. Гласуващите разумно понижават, доверието в политическата система – също. Защо тогава вършим избори? Забранете ги!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР