У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да

...
У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да
Коментари Харесай

Проф. Деян Кюранов: Пропука се лицето на фасадната демокрация

" У нас имаме фасадна народна власт и към този момент властта желае да резервира фасадата. Много мощно се обърка тази заран с удара по палатките и насилието срещу митинга. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев. Според мен - на техните кукловоди . ".

Това съобщи пред БНР Деян Кюранов, лекар по философия, съосновател на неофициалното съдружие " Екогласност " и на Съюз на демократичните сили, напуснал политиката още през 1990 година.

Според него повдигането от полицията на палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища е " голяма политическа неточност ".

Този политически акт е в извънредно сбъркан миг - направиха го в най-неподходящия миг, когато митингът явно се разраства, сподели Кюранов.

" След като имаме - демонстрираха го организациите, болшинство, което симпатизира на митинга, то не излиза на митинг, само че симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази заран това болшинство ще стане още по-голямо ", изясни един от съоснователите на Съюз на демократичните сили.

Деян Кюранов е откривател на политическите процеси в Беларус. Преди президентските избори там той направи прилика сред Беларус и България. Там " отровно женско трио " се изправя против сегашния президент на страната Лукашенко, сподели Кюранов.

Професорът напомни, че в Беларус има манифестации от 70 хиляди души, от 2003 година президентът им се отхвърли от проруската си политика и стана националист, с което " издърпа килимчето отдолу под краката на опозицията, която тогава беше националистическа ".

В Беларус в този момент тази съпротива, която излиза на изборите, е гражданска съпротива. " С това също наподобява на нашия митинг. И с непредвидим резултат. Защото това е вид протестна обстановка, в която главното е, че резултатът не е предвидим и от двете страни. Затова Лукашенко е извънредно нервозен, както викат на съветски - " изгубил лице ", в превод от китайски ", сподели проф. Кюранов.

Припомняме, тази заран към 4:30 часа служители на реда щурмуваха палатковите лагери на протестиращите на трите кръстовища в София - Орлов мост, така наречен Триъгъ лника на властта и пред Софийския университет. Служителите на реда са преместили, тук-там са взели имуществото на протестиращите - палатки, тенти, техника. Арестувани са и протестиращи.

Решението за унищожаване на палатките било взето на вчерашното съвещание на Консултативния съвет.

Повод за унищожаване на палатките бе взет от вчерашните подписи на 422 недоволни жители , които желаят да имат свободно напредване и по този начин излиза, че Законът за придвижване по пътищата е над Конституцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР