У нас има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират

...
У нас има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират
Коментари Харесай

Експерт: 2,4 милиона души годишно у нас попадат в болница

У нас има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират годишно, това не е ново. Половината от тази хоспитализация е непотребна. Затова е този огромен напън върху здравната система, сподели пред БГНЕС Пламен Таушанов, който е ръководител на Асоциацията за протекция на пациентите.

По думите му, пациентите не знаят за доста от правата, които им се поставят.

" Много е значимо, че няма протоколи на лекуване, а точно какво би трябвало да прави общопрактикуващият доктор и какви медикаменти би трябвало да предписва до приемането на пациента в болница. Дали би трябвало въобще общопрактикуващите лекари да изписват антибиотици, съгласно мен не би трябвало. Въпреки, че се одобриха няколко решения, а точно антибиотици, противовирусни препарати да бъдат назначени, към този миг има 50 центъра, където пациентите могат да си ги получат гратис, другояче заплащат всичко. Сега пациентите не знаят, че имат такова право за безвъзмезден PCR, а не престават да си заплащат по 90 лв., с цел да се тестват “, сподели Таушанов.

Бързите проби не може да са съответстващи. " Ако се приказва съществено тестванията, които са съответстващи са тези, които се правят в болнични заведения. Тези проби пред моловете са нагласени авансово да дадат негативен знак, с цел да върви бизнесът. Правителството бездейства и способените органи не си правят работата “, безапелационен е Таушанов.

Лекарите не обръщат внимание на пациентските организации.

" Не е въпросът, че не е ефикасна системата, а доста от тях не си извършват отговорностите. Колко тъкмо общопрактикуващи лекари са организирали имунизирането на пациентите си, доста е дребна броя. 80 000 противогрипни ваксини не са използвани. Държавната администрация, министерствата и лекарите не питат пациентските организации какви са същинските проблеми, а същинските проблеми са доста съществени и се подценяват. Омикронът ще го лекуват персоналните лекари, това са фантасмагории “, съобщи той.

" Повече от една година, хронично болните пациенти избягваха да влизат в лечебни заведения със боязън да не се заразят. Поради тази причина нараства натиска на тези, които са с главните болести, отложиха се интервенции, само че никой не обръща внимание на този въпрос. Когато един пациент с ковид влезе в болница, само че има и друго заболяване, дали лечебното заведение има задоволително експерти, които да го съветват по казуса му. Той също не знае дали да се имунизира или не. Не може да се дават подправени успокоения, че имунизацията е изцяло безвредна за хора с други болести. Няма гратис лекуване след преболедуване с ковид, въобще пълна какафония е “, безапелационен е Таушанов.

" По принцип има едно нарушаване, което е почнало от момента на имунизация и то е, че пациентите не подписват действително осведомено единодушие. Има над 12 до 18 тайни теории, дали вреди върху сърдечната активност, репродуктивни качества, като на тях не им се дава необорим отговор. Затова младежите всеобщо не се имунизират, тъй като се опасяват от такива последствия. Кацаров не организира информационна акция. Как пресметнаха, че като се имунизират 300 000 пенсионери, това ще понижи натиска към болничното заведение ", добави още Таушанов.

Според него България се лута от едната страна на махалото към друга. Той е песимистичен към имунизационния развой при деца от 5 до 11 години и напомни, че у нас има 30 000 умрели и под 30% имунизирани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР