У нас децата с тип 1 са три пъти повече

...
У нас децата с тип 1 са три пъти повече
Коментари Харесай

Проф. д-р Мая Константинова: Сензори и помпи контролират диабета по-добре

У нас децата с вид 1 са три пъти повече спрямо 80-те години
Страдащите българи са над половин милион

Над 537 млн. възрастни в света страдат от диабет. Прогнозите са до 2030 година броят им да нарасне до 643 млн., а до 2045 година - до 783 млн. Над 9 млн. деца и младежи на планетата живеят с диабет вид 1 - инсулинозависим. Броят на диабетиците в България е над 503 000. Тези данни бяха изнесени на осведомителната среща “Живей свободно с диабет”.

Проф. доктор Мая Константинова, ръководител на Българското национално съдружие по детска ендокринология и един от лекторите на срещата, означи, че у нас са налични съвсем всички инсулинови препарати, употребявани в международната процедура. Не единствено типът на инсулина, само че и методът на неговото приложение са значими за предотвратяване от късните затруднения на заболяването, които могат да обиден очите, бъбреците, сърцето, нервната система и действително всички органи. Това е от основно значение за децата и подрастващите с диабет.

Новите технологии усъвършенстват качеството на лекуването и живота с диабет, като свеждат до най-малко риска от затруднения. Сензорите за следене на кръвната захар да вземем за пример демонстрират ясно резултата от инсулина, храната, спорта, което прави живота на пациентите предвидим и следен. Те са съвременна портативна технология, която следи и предава равнището на кръвната захар на всеки 5 минути. Устройството се слага на уместно място на тялото и посредством специфична технология може да се свърже с няколко мобилни устройства - телефон, таблет или компютър. При някои от най-съвременни устройства тази информация може да бъде споделена с мобилните устройства на най-близките членове на фамилията. При внезапна смяна (покачване или спад) на кръвната захар технологията сигнализира пациента по-рано, с цел да има време да предприеме нужните ограничения. По този метод родителите на децата с диабет могат непрестанно да наблюдават равнището на кръвната им захар. Сензорът е подобаващ даже за новородени.

Инсулиновите помпи пък обезпечават най-физиологичното дозиране на медикамента. Помпата изисква единствено една доза инсулин на 72 часа (докато настъпи промяна на инфузионния комплект). Тя е по-точна и прецизна от общоприетото използване на инсулин. Помпите усъвършенстват качеството на живот на пациентите и удовлетворението от лекуването. Чрез тях диабетът може да се управлява амбулаторно и не се постанова приемане в болница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР