Türkiye İş Bankası (или Işbank) е първата банка, основана след

...
Türkiye İş Bankası (или Işbank) е първата банка, основана след
Коментари Харесай

Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска публична банка

Türkiye İş Bankası (или Işbank) е първата банка, учредена след основаването на Турската република.

Още по тематиката
Турската страна замразява вложенията, разгласи Ердоган
от Дневник,14 сеп 2018
Кризата в Турция върза ръцете на Ердоган
от Дневник,6 сеп 2018 Коментар на президента Реджеп Тайип Ердоган за акционерната конструкция на Işbank - най-голямата обществена банка и най-старата банка на Турция, провокира срив в цената на акциите ѝ и повлече надолу цялата търговия в банковия сегмент на борсата в Истанбул. В райнния следобяд акциите на Türkiye İş Bankası се обезцениха с 5.8%, а показателят на банковите акции - с съвсем 3% на фона на 0.9% оттегляне на водещия показател BIST-100.

Причината е, че Ердоган прикани да се ревизира резултатът от това, че главната опозиционна партия в страната - Републиканската национална партия (CHP), управлява дял от 28% в банката.

" Тя има 28% от акциите на Işbank. Не може да получава пари от там, само че има четирима представители в борда. Какво правят тези четиримата? Това би трябвало да се ревизира ", цитира в. " Хюриет " думите му, произнесени на борда на президентския аероплан при завръщането му от аудиенция в Азербайджан.

CHP не получава дивиденти от дяла си - те отиват за културни асоциации, както дефинира наследството на Мустафа Кемал Ататюрк. Той е създател на партията и на Турската република и след гибелта му делът в Işbank минава в ръцете на CHP.

От банката незабавно припомниха, че през годините тези 28.09% от акциите са били представлявани в борда от партията и от министерството на финансите, дружно или настрана. " Това не е имало никакъв резултат върху активността ни или върху метода, по който си вършим бизнеса ", добавя известието, представено от Reuters. Този факт не трябва да се трансформира в обект на политически спор, а доверието в банките на страната би трябвало да бъде съхранено в името на турската стопанска система, се споделя още в текста.

Както Ердоган, по този начин и негови доближени, са подлагали на критика присъединяване на СНР в борда и даже е имало апели за национализирането на банката след опозиционни нападки против президента. Сегашният напън съответствува с един от най-трудните интервали за стопанската система от десетина години насам и прогнози за закъснение или криза с бърз растеж на така наречен неприятни задължения в банковата система.

Кемал Кълъчдароглу, водач на СНР, съобщи в понеделник, че партията не се меси в работата на Işbank и че политическата организация има каузи акции само от почитание към паметта и наследството на Ататюрк. Той подмятна, че Ердоган може би се пробва да превземе тези 28% и да ги трансферира към турския държавен фонд, който президентът персонално оглави преди броени дни. Фондът бе учреден през 2016 година за насърчаване и увеличение на стратегическите активи на Турция. За миналите години в него са трансферирани и дялове в огромни банки, мобилния оператор Turk Telekom и националния транспортьор Turkish Airlines.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР