Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от

Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от ...

Пушачите са по-застрашени от коронавирус.


Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви в сряда агенцията на Европейския съюз за контрол на болестта, позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде БНР.

В своята актуализирана оценка на рисковете, причинени от коронавирус, или SARS-CoV-2, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) включи пушачите сред онези, които са потенциално най-уязвими от Covid-19, болестта, причинена от вируса. Също така се посочва, че данните от Китай показват, че 80% от хората, заразени от болестта, имат само леки симптоми, но в Европа този процент е спаднал до 70%, тъй като три на всеки 10 случая изискват хоспитализация.

Пациенти над 70-годишна възраст и хора с придружаващи болести като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания са сред най-уязвимите от Covid-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва в доклада на здравния орган на ЕС. Пушачите също така изглежда са по-податливи на дихателни усложнения, причинени от болестта, и ECDC заяви, че е препоръчително да ги идентифицират като потенциално уязвима група, потвърждавайки по-ранна оценка.

Източник: fakti.bg