Tютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в

...
Tютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в
Коментари Харесай

Близо 17 хил. души у нас умират годишно от болести, свързани с пушенето

Tютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна гибел в света, като в България всяка година заболяванията, породени от тютюнопушене, убиват близо 17 хиляди души. Това заяви ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България доктор Скендер Сила във връзка Световния ден без тютюн 31 май, който тази година минава под мотото “Здраве за белите дробове без тютюн “.

Д-р Сила съобщи, че СЗО ще поддържа напълно напъните на страната и неправителствените организации за повишение осведомеността на обществото по отношение на нездравословните последствия от използването на тютюневи произведения.

Акцентът на Световния ден без тютюнев пушек тази е подложен върху тютюнопушенето и белодробното здраве и в тази връзка Министерство на здравеопазването, взаимно със Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробни заболявания “ и Столична община, провежда прегледи за пушачи, в това число и на бездимни цигари.

“Тази година за първи път акцията се организира в три града в страната – София, Благоевград и Враца, като всеки жител изцяло гратис ще може да изследва положението на белите си дробове “, заяви зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова.

Тази година ползата към самодейността за безвъзмездни прегледи на пушачи е доста огромен, като описите в София са запълнени за месец юни. Прегледите във Враца ще се организират на 13 юни, а в Благоевград - на 21 юни. Кампанията ще продължи до края на годината през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР