Тютюнопроизводството в Смолянско замира. Единици са хората, които още се

...
Тютюнопроизводството в Смолянско замира. Единици са хората, които още се
Коментари Харесай

Замира тютюнопроизводството в Родопите

Тютюнопроизводството в Смолянско замира . Единици са хората, които още се занимават с развъждане на тютюн. През годините от района се продаваха стотици тонове от продукцията. През тази година единствено едно семейство отглежда тютюн в Црънча, в Бръщен са към 18, а в Любча производителите са 9.

„ Преди години селото ни е изнасяло над 270 тона тютюн, а в последно време са едвам към 17 тона . Нямаше семейство, което да не беше ангажирано с тютюнопроизводството, само че в този момент с това се занимават основно пенсионери, които се пробват да си докарат спомагателни приходи , защото нямат опция “, разяснява пред Дарик кметът на Бръщен Кемил Кочаков.

Той е безапелационен, че никой от младите не желае да се занимава с развъждането на тютюн. „ Младите бягат в чужбина, 350 индивида от селото ни са в Англия “, с горест акцентира Кочаков.

Около 1 5 дка тютюн има посадени в Любча . „ Хората всеобщо се отхвърлиха още преди няколко сезона, когато продукцията им бе изкупена на безценица. Те не можаха да покрият разноските си и взеха решение да изоставят производството на тютюн “, разяснява и кметът на село Любча Веселин Минов.-->

Управниците от смолянските села допускат, че с всяка минала година, производителите ще стават все по-малко и няма да е надалеч времето, когато за тях ще се приказва в минало време. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР