Тютюнопроизводството в Родопите е на път да изчезне. Все повече

...
Тютюнопроизводството в Родопите е на път да изчезне. Все повече
Коментари Харесай

Все повече земеделци в Родопите се отказват от производството на тютюн

Тютюнопроизводството в Родопите е на път да изчезне. Все повече стопани се отхвърлят да отглеждат културата поради ниските изкупни цени на обичайните ориенталски сортове. От предишното лято се следи интерес към гръцки вид, който дава ниски добиви, само че е с висока цена. Отлив има и в производството на картофи

До преди 30-години добивите в региона на Кърджали стигаха 28000 тона,  в развъждането на културата се включваха и децата, а парите от предадения тютюн бяха задоволителни за прехрана. Това към този момент не е по този начин. В граничната с Гърция община Кирково през предишното лято са създадени единствено 600 тона при 4000 през 2016-а. Предпочитанията са към гръцкия вид „ Катерини “, чиято изкупна цена стига 9 лева за кг. Въпреки това има недоволни стопани, сподели Кметът Шинаси Сюлейман.

Заради ниската изкупва цена на зеленчуците, някои фермери са засели площите си и със зеленчуци и с  тютюн, с цел да се подсигурят, само че това е по-трудоемко изясни той.

В сходна обстановката е и в община Момчилград, където броят на производителите е е понижен на половина. Подадените в локалната администрация заявление за развъждане на тютюн са 28. Заместник-кметът Мехмед Мехмед изясни, че тютюнът към този момент не е главно прехранване в общината и е допустимо да изчезне като занаят.

В по-високата част на  планината пък разчитат на картофите. На тях залагат жителите на ардинското село Жълтуша, само че изкупната цена е ниска. Повечето фамилии отглеждат и животни, споделя кметът на селото Карамфил Димитров.  По негови сметки към 30-40 души отглеждат по 1 крава, а преди години са били към 120.

Местните стопани и се ориентират към различни култури. Хит сега е лавандулата, тъй като пазарът ѝ е добър.  Според Димитров обаче, ароматната билка мъчно ще измести картофите, тъй като няма задоволително огромни площи за онглеждането ѝ.

Земеделците от Жълтуша са на гурбет в Испания, Англия, Ирландия, Холандия. Връщат се два пъти годишно по време на отпуск и нямат време за земеделска работа, споделя кметът Карамфил Димитров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР