Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две

...
Тютюнопроизводителите ще продължават да получават субсидии и през следващите две
Коментари Харесай

Тютюнопроизводителите ще продължават да получават преходна помощ и следващите 2 години

Тютюнопроизводителите ще не престават да получават дотации и през идващите две години 2021 и 2022 по механизма за преходната национална помощ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди конференция на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Харманли.

За тютюнопроизводителите е добре, че успяхме да защитим тази помощ за преходния интервал и въпреки и с намаляващ бюджет, тези заплащания ще бъдат предоставени, посочи Танева. Голямата борба ще бъде дали това да не бъде допустимо за целия идващ нов програмен интервал, въпреки че все още в плана на регламента липсва такава помощ, уточни Танева.
На репортерски въпрос тя отговори, че на идната среща със стопаните ще бъде обсъждана и помощ по механизма "De minimis ".

Преди форума тютюнопроизводителите се оплакаха от към 2 пъти по-слаба годишна продукция поради сушата този сезон. Председателят на конфедерацията Асен Кичуков сподели, че организацията е в добър разговор и схващане със земеделския министър.

Задочно министър Танева разяснява, че посоката, в която може да се работи, е поддръжка за водоспестяващите технологии и рехабилитацията на инфраструктурата на "Напоителни системи ". Работи се и по план за изменение на нормативната уредба, посредством който да се обезпечи по-лесен достъп до водоползване за аграрни потребности.

На запитване за тазгодишната зърнена годишна продукция Танева разясни, че нейният размер по оперативни данни на регионалните служби "Земеделие " е 4,53 млн. тона, което е по-малък от упования рандеман, само че който, без значение от това, ни оставя в позицията на чист експортьор на пшеница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР