Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през

...
Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през
Коментари Харесай

Министър Танева: Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през следващите две години

Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през идващите две години. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри на среща с тютюнопроизводители в град Харманли, Област Хасково. Тя посочи, че през последните осем месеца екипът на МЗХГ възобнови дебата за опазване на преходната национална помощ.

„ Страната ни съумя да убеди останалите страни-членки на Европейски Съюз да ни поддържат. Така защитихме преходната национална помощ, която е главно за тютюн. Към момента преходният интервал се обрисува да бъде две години, а точно 2021 година и 2022 година По този метод, въпреки и намаляващи, тези заплащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн “, сподели още земеделският министър.

Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри напомни, че дотациите за тютюнопроизводство са на база референтните стойности за 2009 година и посочи, че страната ни е поискала смяна на референтния интервал, само че Европейска комисия е отказала.

Плащанията на тютюнопроизводителите се правят годишно напролет. Тази година за първи път те бяха изплатени още през месец февруари. „ Както тази година платихме помощта най-рано от всички предишни, в този график ще работим и за идната 2021 година В началото на месец февруари 2021 година ще може да очаквате това заплащане “, добави още тя.

Министър Танева посочи, че сега е в ход дебатът за това дали преходната национална помощ ще продължи да се извършва и през новия програмен интервал. „ В плана на регламентите към този момент отсъства тази опция, само че ние ще продължим да се борим за нея или за друга форма, под която тютюнопроизводителите да бъдат подкрепяни. Секторът е необикновен, поради водената международна политика за понижаване на потреблението на тютюн и опазване здравето на хората. Именно заради тази причина поддръжката има избрани рестрикции, които въздействат на производителите “, разясни Десислава Танева

Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри посочи, че отвън преходната национална помощ, тютюнопроизводителите са възможни и по директните заплащания. „ След 16 октомври по индикативния график, който е качен на уеб страницата на ДФЗ, производителите ще получат нарастване на директните заплащания по всяка от схемите, по които аплайват приблизително с 9 % за ограниченията, които са за заплащанията на повърхност. За бенефициентите по обвързаната поддръжка нарастването ще бъде приблизително с 13 %. Увеличението е за тези посоки, за които не са достигнати количествените предели “, разяснява още тя.

Министър Танева напомни, че поради епидемиологичната конюнктура тютюнопроизводителите в страната ще бъдат подкрепени и по изключителната мярка Коронавирус, която бе програмирана по предложение на България. Подкрепата за бранша попадна в обсега на подмярка COVID-2, която е за един непрекъснато ангажиран. „ Това стана по искане на Европейска комисия, защото трябваше да защитим за всеки бранш какъв е спадът на реализация на продукцията в резултат на пандемията “, сподели още тя.

Относно засушаването министър Танева посочи, че сега се работи в посока поддръжка на водоспестяващите технологии и за възобновяване на инфраструктурата на „ Напоителни системи “. Тя напомни, че сдружението е бенефициент по мярката 4.3 „ Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство “ от ПРСР 2014-2020 година, чийто банкет завърши при започване на месец юли.,,Целта ни е да увеличим достъпа на земеделските стопани до вода, поради промените в климата “, сподели още Десислава Танева  Десислава Танева Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. През 1990 година приключва ПМГ "Добри. Тя посочи, че сега дружно с Министерство на околната среда и водите се изготвя взаимен план за изменение на нормативната уредба във връзка с използването на вода за аграрни потребности. Предвижда се процедурата за разрешителни на сондите да бъде оптимално облекчена.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР