Тютюневият склад Никотеа на бул. Христо Ботев 57 не е

...
Тютюневият склад Никотеа на бул. Христо Ботев 57 не е
Коментари Харесай

Съдът реши: Тютюневият склад Никотеа в Пловдив не е паметник на културата

Тютюневият склад " Никотеа " на бул. " Христо Ботев " 57 не е монумент на културата, откакто Административният съд в Пловдив анулира заповед на заместник-министъра на културата Борислава Танева от 30 септември 2022 година  след тъжба на притежателя " Транс Енгол България " ООД и други заинтересувани лица.

С въпросния документ на постройката се даваше статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност от Новото време, с категория " за сведение ".  Това се случи след предложение, импортирано в Министерство на културата от арх. Петкана Бакалова.

После специалистите от Националния институт за недвижимо културно завещание изготвиха фиш с изложение на обекта, както и наставления за опазването му. Документът бе разискван и гласуван на съвещание на Специализирания експертен съвет за недвижимо културно завещание към министъра на културата.

В него се посочваше, че:  " Сградата на тютюнева фабрика " Никотеа " е изявен образец за българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характерности – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова скица и фасадно оформление със семпла пластична украса, подчертаваща градивните оси и прозоречни отвори ".

Административният съд се аргументира, че са позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила, поради които следва заповедта да бъде невалидна.

Съдия Недялко Бекиров уточни, че фиш №1 - предварителната оценка на специалистите за качествата на постройката и предписанията за опазването ѝ, е прегледан на съвещание на СЕСОНКЦ. След това в него са нанесени промени - от надстрояване с отстъп от уличната фасада с кота било до 6 метра, е свалено до кота било до 4,5 м, предава Trafficnews. Коригираният фиш обаче не е гласуван още веднъж от Експертния съвет.

Той отсъди Министерство на културата да заплати 3 205 лева за разходи на " Транс Елгол България " ООД.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период.

Сградата попада в обсега на Западната охранителна зона, част от " Историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ".

Според направения фиш притежателите би трябвало да  възстановят фасадите по достоверни данни след направено планово предложение, в съгласие по реда на Закона за културното завещание. Покривът да бъде скатен с керемиди. Да бъдат възобновени прозоречните отвори и членения, а новите да бъдат направени по пример на достоверните. Изработване на входни порти по обединен модел, съобразени със стилистиката на постройката. При култивиране на нови подови равнища се изисква тяхното хармонизиране с отворите на достоверната фасада.

Не се позволява полагане на нетипични фасадни облицовки, покрития и външни климатични тела по фасадите и слагането на рекламно-информационни детайли, които да закриват част от фасадите.

Допуска се и смяна в достоверната планова скица, напълно нова функционалност в обекта, както и съответните пространства, градивни детайли и съоръжения, свързани с тях. Всяка интервенция би трябвало да регистрира условието за цялостно опазване на достоверните фасади.

Реализацията на всевъзможни капиталови планове би трябвало да бъде съгласувана с НИНКН.

Какво обаче ще се случва оттук нататък, следва да разберем.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР