Тютюневият бранш сам поиска увеличаване на акциза върху цигарите с

...
Тютюневият бранш сам поиска увеличаване на акциза върху цигарите с
Коментари Харесай

Тютюневите компании сами поискаха плавно вдигане на акциза на цигарите

Тютюневият отрасъл самичък изиска увеличение на акциза върху цигарите с 3% от средата на идната година. Това стана по време на съвещанието на бюджетната парламентарна комисия в четвъртък, на което се обсъждаха на първо четене промените в данъчните закони за следващата година.

От сектора аргументираха настояването си с обстоятелството, че се чака преразглеждане на евродирективата за акциза върху тютюневите произведения, което ще докара до съществено увеличение на минималната ставка, прилагана в България. 

  " България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, до момента в който в останалите европейски страни тя от дълго време е над 100 евро, заяви пред депутатите Кирил Георгиев от " Бритиш Американ Табако ". За да се избегне шоково увеличение на цените на цигарите след време, акцизът би трябвало да се подвига поредно, като това стартира с дребни стъпки още от следващата година, оферират тютюневите компании. 

От финансовото министерство обаче не считат, че все още би трябвало да се прибягва към увеличение на тютюневия акциц. " Всяка смяна в акцизите първо би трябвало да се одобри единомислещо от всички страни-членки ", уточни Людмила Петкова от Министерството на финансите. 

В началото на тази година Съветът на Европейски Съюз взе решение за преразглеждане на евродирективата за акциза на тютюневите произведения, защото редица държави-членки с високи ставки упорстват за повишение на минималните равнища, които се ползват в други страни, в това число България. Във Франция да вземем за пример акцизната ставка за цигарите е 150 евро за 1000 къса. Освен това в директивата би трябвало да се включат и допълнителни ставки за нагреваемите и електронните цигари. 

Очаква се при започване на 2021 година Брюксел да излезе с съответни оферти за нови минимални равнища тютюневите акцизи в Европейски Съюз, които ще се разискват най-малко до края на годината.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР