Тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като

...
Тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като
Коментари Харесай

Качеството на тютюна е два пъти по-добро от миналата година

Тютюневата суровина е преди малко прибрана от полето и откакто бъде изсушена - за към месец, се надяваме към края на октомври или най-късно в средата на ноември да започва същинската изкупна акция на тютюневата годишна продукция 2019. Това съобщи пред БНР ръководителят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ) Цветан Филев.

„ Според специалисти и търговски сдружения, които обходиха районите на терен, тази година качеството е не с една, а с две хрумвания по-добро от миналата неприятна стопанска година. Така че упованията на производителите би трябвало да бъдат свързани с по-добро окачествяване и по-добри изкупни цени на четирите сортови групи, които се отглеждат в България “, означи Филев.

Според него настояването за по-високи цени има своите причини: „ В условия на пазарна стопанска система, предлагайки екстра качество на продукта, би трябвало да търсим оптимални цени “. Особено поради конкуренцията от чужбина.

„ Имам едно предизвестие към тютюнопроизводителите – по този начин както съзнателно работят 10 месеца на полето, дано като продадат суровината да наблюдават за 30-дневния период за нейното заплащане и в случай че това не се случи, да се отреагира, да си търсят правата “, акцентира Филев в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

От 21 септември у нас стартира обиколка на китайска делегация, само че от НАТ не чакат някакво съществено оживление в сферата, защото над 70% от българската тютюнева продукция всяка година се изнася в чужбина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР