Тюнде Хандо Крайнодесният министър-председател на Унгария Виктор Орбан почти не

...
Тюнде Хандо Крайнодесният министър-председател на Унгария Виктор Орбан почти не
Коментари Харесай

Националният съдебен съвет на Унгария предупреди за заплахи за съдебната независимост


Тюнде Хандо

Крайнодесният министър-председател на Унгария Виктор Орбан съвсем не е срещал сериозен отпор, било в страната или отвън нея, при своя осемгодишен блян за превръщането й в нелиберална страна. Но през вчерашния ден той се сблъска с нови спънки вкъщи, които му донесоха рядко срещано главоболие.

Първата беше невиждано порицаване на неговата ръководителка на правосъдната власт Тюнде Хандо, която беше упрекната през вчерашния ден от висши съдии в " неоснователна " интервенция в метода на назначение и повишение на съдиите.

Втората пристигна от Брюксел, където Европейският съюз разгласи, че милиардите евро, които праща на своите членове, може в бъдеще да бъдат подвластни от това до каква степен получателите подсигуряват независимостта на правосъдните си системи и проверяват корупцията.

Изявлението на Европейския съюз, изключително в светлината на вътрешните рецензии, може да бъде проблем за Орбан. През по-голямата част от миналото десетилетие финансирането от Европейския съюз съставлява съвсем 4 % от брутния вътрешен артикул на Унгария - едно от най-високите равнища в общността. А чиновници на Европейския съюз упрекват компания, следена в миналото от зетя на Орбан, в корист с милиони евро от общността.

Националният правосъден съвет на Унгария - орган, състоящ се от 15 съдии, избирани от своите сътрудници и натоварени от закона да наблюдават управлението на Хандо, разгласява отчет, повдигащ подозрение за автономността унгарската правосъдна система.

Съветът съобщи в изобличаващ разбор, че Хандо, която е остаряла другарка на Орбан и брачна половинка на народен представител от неговата партия, е злоупотребявала със своята позиция, като се е намесвала в назначението на висши съдии. Тези съдии се назначават от самостоятелен орган, само че Хандо може да отхвърли неговите решения и да извърши свои назначения при избрани условия - право, с което съгласно съвета тя е злоупотребила.

" В случаи, засягащи преценката за назначение на висши съдии ", Хандо е давала " обосновка, която е била или незадоволителна, или непрозрачна, тъй като са били посочвани неоснователни аргументи ", се споделя в отчета.

Това обвиняване постоянно е отправяно от обособени съдии или опозиционни политици, които споделят, че на Хандо е разрешено да изпълни правосъдната система с предани на Орбан хора. Но в никакъв случай до момента това изказване не е било изказвано от самостоятелен държавен орган с институционната тежест на Националния правосъден съвет, който преди избирането на нови членове през януари си мълчеше за възможни злоупотреби.

" За първи път от 2012 година ", когато беше назначена Хандо, " група съдии се изправи против Тюнде Хандо поради нейните противозаконни практики за назначение ", сподели един от членовете на съвета - Виктор Вадас.

Съветът насочи своето обвиняване, макар че Хандо в последния миг направи трагичен опит да предотврати неговото съвещание.

Откакто Орбан беше избран отново на 8 април, доста членове на съвета се отдръпнаха при неразбираеми условия. Напускащите членове показаха персонални аргументи за своето отдръпване, само че моментът, в който става това, накара някои съдии да се опасяват, че са притискани от Хандо да подадат оставка.

Хандо не отговори на запитванията за коментар. Но в писмо до останалите членове предходната седмица, оповестено от съвета през вчерашния ден, Хандо сподели, че съгласно нея напусканията са го лишили от кворум.

В последна сметка един от членовете на съвета се прибра със аероплан от отмора в Испания, с цел да подсигурява, че съветът може да заседава законно и да разгласява своя отчет. Десетима членове гласоподаваха " за ", а един се въздържа.

Критици на метода на Орбан към правосъдната система приветстваха заключението на съвета. То акцентира, че " има доста съществени и необятно публикувани проблеми със правосъдната самостоятелност ", сподели преподавателят по политика и право на Европейския съюз в Университета " Рудгерс " Р. Даниел Келемен.

Келемен сподели, че Европейската комисия надали се нуждае от още аргументи, с цел да спре финансирането на Унгария. " Истинският въпрос за мен е за какво комисията не употребява властта, която има според сегашните правила, с цел да приключи финансирането ", сподели той.

Орбан и неговата партия ФИДЕС са подложени на голям брой други обвинявания в нарушение на правосъдната самостоятелност, в това число напълване на Конституционния съд с предани хора, и назначение за основен прокурор на страната на някогашен партиен член, който рядко е повдигал обвинявания против политик на ФИДЕС.

Доводът на Келемен беше отритнат от представител на унгарското държавно управление, който настоя, че съществуващите правила в Европейския съюз вършат невероятно да бъде спряно финансирането на Унгария. " Има настоящи контракти на Европейски Съюз и ние работим въз основа на тях ", сподели представителят Золтан Ковач в Туитър. " Не съществуват никакви други догатки в правно отношение. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР