Тялото ни е странна и сложна машина. В него работят

...
Тялото ни е странна и сложна машина. В него работят
Коментари Харесай

Тези неща ни се случват постоянно, но знаехте ли, че всъщност за защитни механизми на тялото ни?

Тялото ни е странна и комплицирана машина. В него работят стотици биологични системи и цикли. Често те са прекомерно сложни за схващане, написа Obekti.bg.
Наред с тях съществуват и голям брой механизми, които ни бранят от света към нас - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Например...

Кихане

Когато носните ни канали са цялостни с прекалено много алергени, микроби, прахуляк или други сходни дразнители, ние нормално кихаме. По този метод тялото ни се пробва да се избави от тези " отпадъци ".

Стряскане, преди да заспимИмали ли сте странното възприятие, че до момента в който заспивате, проапдате? Сякаш електрически подтик минава през цялото ни тяло. В момент като този нашите мускули получават толкоз мощен конвулсия, че от време на време падаме от леглото и се разсънваме на момента. Необикновеният феномен се получава, когато стартираме да заспиваме и честотата на дишането ни внезапно падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна гибел. Затова се пробва да ви избави, изпращайки ви мощен подтик.

И това е забавно: Топ 10 на най-ненужните медицински процедури - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Протягане


Протягането е инстинкт, с който подготвяме тялото си за физическите дейности, които чакаме то да извърши денем. В същото време по този метод мускулите възвръщат кръвния поток. А и настроението ни се усъвършенства.

Хълцане

Пневмогастричният ни нерв може да се раздразни, когато се храним прекомерно бързо и гълтаме огромни части храна (или пък преяждаме).Той е тясно обвързван с нашия корем и диафрагма. Именно в сходни случаи започваме да хълцаме.

Сълзи

Освен, че сълзите защищават слъзната мембрана на окото ни, когато непознат обект попадне в нея, те също по този начин са инструмент за " прочувствена отбрана ". Учените считат, че в стресови обстановки тялото основава нов, мощен източник на дразнение, с цел да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този миг.

Това са единствено някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко!

Загубата наизуст

При тежки и неприятни преживявания нашият мозък безусловно може да изтрие най-кошмарните моменти. По този метод той брани душeвността ни.

Набръчкването на кожата на ръцете

Колкото и да не ви се има вяра, ролята на този механизъм е много значима. Активира се, когато тялото ви се сблъска с нараснало количество влага. Тогава то " схваща ", че средата може да е много хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви незабавно стартира да се трансформира, с цел да улесни захващането за гладки повърхности.

Настръхване

По този метод тялото ни понижава количеството топлота, което губи през порите на кожата. Така ни оказва помощ да се сгреем в неприятни климатични условия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР