Тялото на синия кит е с дължина на авиолайнер. Сърцето

...
Тялото на синия кит е с дължина на авиолайнер. Сърцето
Коментари Харесай

Знаете ли как китовете са станали толкова големи?

Тялото на синия кит е с дължина на авиолайнер. Сърцето му е с размер на автомобил, а език тежи колкото цялостен слон. Учени от Чикагския университет най-сетне съумяха да схванат за какво този морски бозайник е толкоз огромен. На ширина китът доближава над 10 м. Вероятно този гигански параметър е зародил при китовете още 2-3 млн. години обратно и е свързан от измененията в разпределението на храната в океана.

Първоначално тези колоси не са били толкоз огромни, спрямо другите жители на океана. Те са заемали 10-о място по дължина.

Учените са изследвали 63 вкаменели черепа на починали китове. Също по този начин 13 черепа на типове, които срещаме през днешния ден. След това данните са заредени в компютърна стратегия, където е почнало моделиране. Така учените са наблюдавали развиването на гигантизма, написа The Guardian, представен от профит.бг.

Всяка година Арктика позеленява, покривайки се с мъх, заради световното стопляне на климата. Учените не изключват, че скованият в лед континент ще докара бързо до промени в ландшафта на целия район.

Установено е, че сегашните внушителни размери на китовете са почнали да се „ развиват “ без значение по линия на няколко клона на генеалогичното дърво.

С времето даже едрите китове са станали по-големи. Сега и най-малките са с изумителни размери, съпоставено с техните прародители.

По-нататъшният разбор посочил, че китовете последователно са се „ разширили “ в границите на 30 млн. години. Преди 450 година са се случили постепенни „ скокове “.

Вероятно те са предизвикани от смяна в океанските течения, с помощта на което Северното полукълбо в този момент е по този начин хладно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР