Тяло на мъж - жертва на готските нападения от средата

...
Тяло на мъж - жертва на готските нападения от средата
Коментари Харесай

Сензационно: Откриха уникално съкровище в двор в Пловдив СНИМКИ

Тяло на мъж - жертва на готските набези от средата на 3 век, и богатство със сребърни и бронзови монети, тежащи 2.5 кг, откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в частен парцел на ул. „ Леонардо да Винчи “ в Пловдив.

Останките на постройката с перистилен двор от 1-3 в. са открити в източния бранш на терена. Специалистите попаднали на пълен слой деструкции – опустошения и изгоряла покривна структура.



„ Това, което беше доста забавно е, че под керемидите открихме монетно богатство – групова монетна находка. Става дума за към 300-500 сребърни и бронзови монети.

Те занапред ще бъдат почистени и тогава ще можем да кажем точната численост. Тежат близо 2.5 кг и на база на това какъв брой тежат приблизително монетите, ние вършим съмнение. Бяха слепени и сложени в кожена торба, която личеше доста добре “, описа пред Plovdiv Time Елена Божинова.

Част от монетите археолозите разкрили разпилени и въз основата на това градят догадка, че торбата е била закачена и при рухването на покрива част от тях са се изсипали в близост. Сред съкровището Божинова и сътрудниците й намерили и фрагменти от украшения – гривна и обеца.



„ Много покрай съкровището открихме скелет на мъж в неестествена поза, т.е. не приказваме за заравяне. Беше открит отчасти сред срутените керемиди. Запазена за изследване беше единствено долната част на скелета – долните крака и част от горните.

Предполагаме, че става дума за трагична история – най-вероятно мъжът е умрял при нашествието на готите и по-късно не е бил изровен от срутената постройка, с цел да бъде заровен съгласно обичаите “, описват Елена Божинова и Камен Станев.



Това обаче е единствено дребна част от любопитните части история, която двамата археолози и екипът им занапред ще сглобяват, тъй като в западната част на бранша – директно под средновековните остатъци сега работят върху друго забавно разобличаване.

Става дума за остатъци от късноантична сграда - богато декорирана постройка със стенна полихронна декорация. Много ясно се разграничават благосъстоянието на цветове, на фигури – ромбове и кръгове. Вероятно става дума за фигурална декорация, само че това ще стане ясно занапред при теренните работи.



„ Тази богато декорирана стена евентуално е била демонтирана още през Средновековието, а под нея откриваме и мозайка, която ще изследваме отсега нататък “, описват експертите. В профила на земята и от откритите фрагменти те виждат, че пластът мозайка е ситуиран на повърхност от 8 метра дължина и над 5 метра широчина.

Намерени са и още кум любопитни артефакти – теглилки (екзатии), малко бронзова фигура, евентуално на Фортуна, фрагменти от чинии, импортирани извън с два фриза изображения на плаващи птици, бягащи хрътки или глиган.



На базата на откритията си те допускат, че става дума за обществена страда, само че се застраховат, че са при започване на изследванията в бранша с останките от богато декорираната постройка. Нивото, на което е открита, е като на Епископската базилика.

Освен това в други зони на обекта са разкрили над 100 монети от разнообразни интервали - от Античността до Средновековието.

Много е забавно, че тук обектът е доста чист. Имаше единствено едно напълно малко нарушаване от 19-началото на 20 в. Още от на към метър дълбочина от актуалния терен започнаха да се появяват деструкции – керемидени равнища на здания от втората половина на 12 и началото на 13 в. Има и едно забавно вкопаване с доста богат материал от 11 век, което още не е изчерпано.

Говоря за находка на битова керамика – гърнета и съдове за маса, очевидно са съхранявани в дървена структура, тъй като е цялостно с пластове пепел и въглени. Открихме скотски кости и това, което е най-интересно – доста огромно количество миди и стриди. И различен път са откривани такива, само че в този случай бяха доста огромно количество “, описа Камен Станев, който е специалист по средновековна археология.

Той добави, че от средновековния интервал – от втората половина на 12 век, на обекта са записали най-малко две къщи, с един непокътнат дувар. Има и две жилища в южната част на обекта, които са били вкопани, само че археолозите са ги записали по материали и по подовете.

Става дума за вкопани пространства – изби. Любопитното е, че в един миг, заради някаква причина, равнището на едното мазе е повдигнато от жителите с половин метър. Открити са и керемиди.

Разкопките са избавителни, тъй като парцелът е частен и притежателите плануват да построят жилищна постройка.

Средновековните пространства са много разрушени, само че евентуално става дума за къщи поради строителните материали, каквито са открити и на други обекти в региона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР