Тя ще се ползва за извършване на плащания в различни

Тя ще се ползва за извършване на плащания в различни ...

Facebook избра интересно име за криптовалутата си.


Тя ще се ползва за извършване на плащания в различни уеб услуги

Криптовалутата на Facebook ще бъде обвързана с щатския долар (снимка: CCO Public Domain)

Очаква се по-късно този месец Facebook да обяви собствената си криптовалута. Това съобщава уеб изданието The Information, като дори разкрива и името на новата криптовалута – тя ще се нарича Libra (Везни).

Според информирани източници, бъдещата криптовалута ще е предназначена за „развиващите се страни с нестабилна национална валута” и ще може да се използва за извършване на плащания в различни уеб услуги, вкл. Messenger и WhatsApp.
още по темата
Твърди се също така, че социалната мрежа Facebook планира да създаде мрежа от терминали за физическо плащане, които приемат Libra, и да насърчи магазините да приемат плащане в криптовалута.

За да управлява новата криптовалута, Facebook търси партньори за създаване на добросъвестен независим фонд. Компанията е събрала „десетки финансови институции и други технологични компании”, които, наред с останалото, трябва да внесат и капитал в проекта.

Слухове за намерението на Facebook да създаде своя собствена криптовалута се появиха преди около година, а през декември 2018 г. стана ясно, че Facebook разработва криптовалута от т.нар. „стейбълкоин” – цифрови валути, обвързани с реалните, за да избегнат резките колебания в курса, от които страдат скока от собствениците на популярни криптовалути. След това се изясни, че компанията ще обвърже криптовалутата си с щатския долар.

В края на май т.г. се разчу, че Facebook възнамерява да пусне своя собствена криптовалута и платежна система през първото тримесечие на 2020 г. и, че компанията ще разкрие подробности за този проект през лятото, преди да започне тестване на криптовалута.

Предполага се, че след първоначално криптовалутата ще бъде достъпна за потребителите в няколко страни, които ще могат да извършват с нея сигурни плащания, без да използват банкови сметки.

Според медийни публикации, Facebook ще трябва да положи сериозни усилия, за да спечели доверието на потребителите към новата криптовалута, като се имат предвид многото скандали, които в последно време влошиха репутацията на компанията.

Източник: technews.bg