Тя ще се намира между Факултета по медицина и общежитията

...
Тя ще се намира между Факултета по медицина и общежитията
Коментари Харесай

Представиха новата сграда на Факултета по фармация в Бургас

Тя ще се намира сред Факултета по медицина и общежитията и ще е на 5 етажа, ще разполага с съвременна библиотека и нова зала

Представиха плана за новата постройка на фармацевтичен факултет в Бургас. В аулата на Бургаския държавен универистет „ Проф. доктор Асен Златаров ” ректорът на ВУЗ-а проф. доктор Христо Бозов презентира пред необятната общност за какво е нужна нова постройка и по какъв начин това ще помогне за развиването освен на образованието в целия Югоизточен район на България, само че и на стопанската система и бизнеса в Бургас. На представянето участваха кмета на община Бургас Димитър Николов, заместникът му по Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики Михаил Ненов, заместител регионалният шеф Владимир Крумов, претендентите за национални представители  Жечо Станков, Андрей Рунчев и Галя Василева (ГЕРБ), инж. Петър Кънев (БСП), Ивайло Вълчев (ИТН), акад. Николай Денков (ПП-ДБ, някогашен премиер), общинските съветници от Бургас и кметовете на общини Марин Киров (Царево), Иван Гайков (Приморско), инж. Димитър Гавазов (Сунгурларе), Жельо Вардунски (Камено) и Тихомир Янакиев (Созопол).

Бургаският държавен университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е широкопрофилен, сподели ректорът на ВУЗ-а в откриващите си думи. Тук се образоват близо 3000 студенти и за задачата на развиването на висшето обучение е нужно да се откриват нови благоприятни условия за тях.

„ Факултетът по фармация ще се намира в пространството сред Медицинския факултет и общежитията. Средствата за плана, в размер на близо 220 000 лева, бяха обезпечени от страната. С поддръжката на народните представители от Бургас и от тогавашния министър председател акад. Николай Денков нашата концепция е на път да се реализира и в морския град, а и в Югоизточния район да има нов факултет, какъвто до момента е нямало. Затова желая откровено да им благодаря за поддръжката и за помощта, оказана и от Община Бургас ”, сподели ректорът на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” проф. доктор Христо Бозов.

Новият факултет ще има 7 нови катедри. Главната цел е той да господства сфеерата на образованието по фармация в страната. Самата постройка ще бъде издигната с качествени материали, спазвайки всички правила за енергийна успеваемост. Ще има съвременен, моден и различим образ, който ще е комбиниран хармонично със съществуващата градска среда и парк и за строителството му няма да бъде отсечено нито едно дърво. Това подсигурява проектант Лазар Чохаджиев от компанията реализатор на плана „ Инфра Про Консулт ” ООД. Колегата му арх. Моника Пенчева от същата компания пък да де анализ за това какво тъкмо ще бъде разположено на етажите на новата постройка.

Факултетът ще разполага с нова Аула, планувана да може да побере двойно повече студенти от съществуващата в този момент. Тя ще се намира на приземния етаж на постройката и ще бъде единствената конструкция, която ще бъде вкопана в земята. На същия етаж е очакван входа на съвременна цифровизирана библиотека с обща повърхност от 1200 кв.м., където ще се складират и употребяват всички нужни за образованието на бъдещите фармацевти научни писания.

„ Пътят, по който минахме, когато трябваше да записваме Факултета по медицина - 7-8 години, бе бодлив. Очакваме да имаме сходни компликации и в този момент. В момента приготвяме последните елементи във връзка с новите условия на Националната организация по акредитация. Темите за Детската болница, която сега се строи и за Медицинския факултет, където сега се намираме, сплотиха всички политически сили и на локално, и на национално равнище. Нямаше никой, който да е бил срещу в досегашните планове и се надявам тази положителна сила да се принесе и в този момент, за Факултета по фармация. След този план имаме още една концепция за нов факултет, само че това ще обявим на по-късен стадий. В пленарна зала всички бургаски депутати гласоподаваха до един „ за ” този план. Дано е по този начин и в бъдеще ”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

„ Зад концепцията се обединихме всички народни представители от Бургаска област. Но ние сме амбициозни и считаме, че сме свършили единствено половината работа, тъй като посредством бюджета бяха отредени средствата единствено за проектирането на новата постройка. Поздравявам екипа на университета и за страхотната работа, която е свършена, само че оттук насетне би трябвало да помогнем да се обезпечат средства за самото създаване. Поемаме ангажимент и пред вас, и пред локалната власт да създадем всичко по силите си и да работим като един пестник, с цел да осигурим нужното ”, сподели претендентът за депутат от ГЕРБ Жечо Станков.

Бившият министър председател акад. Николай Денков и сегашен лидер на листата на ПП-ДБ за народни представители поздрави проф. доктор Христо Бозов за това, че университетът е поел по верния път. Тук няма партийни пристрастия, това е обща идея на всички нас и ви поздравяваме за това, което вършиме, сподели той.

Зам.-областният шеф Владимир Крумов пък разгласи чудесна вест от името на регионалния шеф проф. Мария Нейкова - страната разполага с парцели наоколо до имота на Университета и с наслада би могла да ги трансферира за бъдещото развиване на ВУЗ-а.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР