Тя ще е насочена към всички потребители на интернетЩе търсим

...
Тя ще е насочена към всички потребители на интернетЩе търсим
Коментари Харесай

ДАЕУ подготвя кампания „Няма да ме хакнат”

Тя ще е ориентирана към всички консуматори на интернет

„ Ще търсим уравновесен метод сред свободата на придвижване на данните и кибер сигурността ”, съобщи ръководителят на ДАЕУ Росен Желязков

През предходната година в Европа на ден са регистрирани над 4 000 офанзиви със злоумишлен програмен продукт. 80% от европейските компании са били атакувани най-малко един път, а стопанската система на Европа търпи близо 300 милиарда евро годишни загуби от кибер закононарушения, уточни Росен Желязков, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ), пред участниците в кръгла маса „ Сътрудничество в региона на кибер сигурността и политиките за интернет – разговор България–ICANN ”.

В началото на 2018 година и под патронажа на европейския комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел Държавната организация „ Електронно ръководство ” ще започва национална 6-месечна информационно-образователна акция за кибер хигиена под надпис „ Няма да ме хакнат ”, разгласи Росен Желязков.

„ Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, с цел да ги осведомяваме и да ги научим на базисни привички при потреблението на интернет. 80 на 100 от кибер офанзивите могат да бъдат предотвратени с обикновена кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба отбрана, а най-популярната ключова дума е „ 123456 ”. Този метод на осведоменост и за построяването на „ кибер хигиенични ” привички ще способства за една по-чиста интернет среда ”, разясни Росен Желязков.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии въздействат директно върху 75% от европейската стопанска система. В среда, в която „ интернет на нещата ” се трансформира в наша действителност, кибер заканите получават водеща роля, сподели Желязков.

Ето за какво към този момент подложеният на разискване от Европейската комисия законодателен пакет Акт за кибер сигурност доста ще повлияе Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, а държавната организация „ Електронно ръководство ”, взаимно с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, ще работят за реализиране на консенсус по законодателните досиета в региона, съобщи още ръководителят на ДАЕУ.
още по тематиката
„ Кибер сигурността не е в несъгласие с Петата независимост – свободното придвижване на данните. Те би трябвало да съществуват в естетика. Затова взаимоотношението с всички заинтригувани страни е основен модел във всички формати, които ще търсят отговори на провокациите в региона ”, разяснява Росен Желязков.

Председателят на ДАЕУ подсети, че по време на Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз предстоят договаряния по редица цифрови досиета – Регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR), Директива за мрежова и осведомителна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни известия (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 година Регламентът за отбрана на персоналните данни (GDPR) ще бъде използван в Европейски Съюз. При следствия на кибер закононарушения в доста случаи се желае информация за записаното под съответен домейн лице, а тази информация се дава от ICANN. За да бъде в сходство с наредбите на Регламента обаче, може да се наложи ICANN да преразгледа така наречен политика „ Кой е ” (WHOIS policy), а това на собствен ред би могло да докара до усложнения в следствието на кибер закононарушението, означи Росен Желязков по време на полемиката.

„ Тези законодателни актове и досиета обвързват всички „ играчи ” в бранша и посредством разговор като този се гради действителна и използвана платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се откри уравновесен метод сред свободата и сигурността, сред правата, регламентирани в Европейската харта за правата на индивида, и интереса на обществото за отбрана от кибер офанзиви и кибер закононарушения ”, акцентира още ръководителят на Агенцията за е-управление.

На Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са паднаха едни от най-тежките преговорни досиета и България би трябвало да откри пресечна точка на доста ползи. Сред основните въпроси са тематиките за електронната цялост (ePrivacy) и авторските права, съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 година Лиляна Павлова.

Вече е почнал процесът на първите онлайн регистрации за събития от календара на Българското председателство, като напъните са ориентирани към отбраната и сигурността на данните, уточни още министър Павлова.

Участниците в кръглата маса се оповестиха за баланс сред правата на жителите и ползите на обществото в кибер сигурността и фокус на напъните за реализиране на консенсус с присъединяване на всички заинтригувани страни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР