Тя се формира от диска около млада звезда на разстояние

...
Тя се формира от диска около млада звезда на разстояние
Коментари Харесай

Учени наблюдават за първи път как се ражда планета

Тя се образува от диска към млада звезда на разстояние 3 милиарда км

PDS 70b си прокарва път през плането-образуващия материал към млада звезда – източник: Independent Digital News & Media Limited (ESO/A. Müller et al)

Зашеметяващи изображения, направени благодарение на „ Много огромния телескоп ” (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO), дават невиждана визия за това по какъв начин се образуват планетите. Откритието може да ни помогне да разберем по какъв начин се зараждат планетите доста по-подробно от всеки път, заяви MSN.com.

Досега актът на формиране на планетите беше затулен в було от прахуляк. Но в новото галактическо проучване учените от Института за астрономия Макс Планк най-сетне съумяха да уловят зрелищно явен облик на планета, пробиваща диска, от който е формирана.

Публикуваните фотоси демонстрират по какъв начин формиращата се планета PDS 70b си прокарва път през плането-образуващия материал към млада звезда. Планетата се вижда като ярка светлина вдясно от черната част в центъра на изображението, отстояща на на към три милиарда километра от централната звезда – това е колкото дистанцията сред Уран и Слънцето.

Тъмната област, която може да се види в средата на фотографията, се дължи на коронограф – маска, която блокира заслепяващата светлина на централната звезда и разрешава на астрономите да открият доста по-слабото светлинно лъчение на диска и планетата. Това е онази маска, която разрешава на планетата да се образува, защото другояче ярката светлина на звездата ще преодолее всяка светлина, идваща от самата планета.
още по тематиката
„ Тези дискове към младите звезди са родните места на планети, само че до момента единствено дребна част от наблюденията са разкрили подмятания за бебешки планети в тях ”, споделя Мириам Кеплър, който управлява екипа, разкрил към момента образуващото небесно тяло.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР