Тя просто казала на децата и внуците, че излиза на

...
Тя просто казала на децата и внуците, че излиза на
Коментари Харесай

Бабата, която излезе просто на разходка и измина 3500 км

Тя просто споделила на децата и внуците, че излиза на разходка. Взела със себе си няколко неща в дребна чанта от плат. Ако е имала повечко багаж, щели да я заподозрат, че се готви за дълъг път и да стартират да я разубеждават. Къде е майка им и баба им, роднините научават от вестниците...
В средата на 50-те години на предишния век една елементарна фермерка от Охайо - Ема Гейтууд прочела в списанието National Geographic за Апалачката пътека - комплициран пешеходен маршрут през разнообразни местности, дълъг 3500 километра. Планинският преход минава през 14 щата по източното крайбрежие на Съединени американски щати - началото е в Джорджия, а краят в Мейн. 
Жената прочела, че единствено петима готови мъже са съумели да я преминат за последния сезон. И тя, 68-годишната майка на 11 деца, баба на 23 внука и прабаба на 30 правнука решила да се престраши и да измине хилядите километри.
За 142 дни, отслабнала с 15 кг, Гейтууд наред се добрала до крайните точки на маршрута без специфична подготовка и екипировка. Вместо с планинарски обувки - тя е с елементарни кецове. Вместо палатка и спален чувал - дамата носи завеса за баня и армейско одеяло. Всъщност ето лист на движимостите, които е носила със себе си: яке, пуловер, шал, шапка, сапун, забрадка, пластир, антисептик, малко канче с чайна лъжичка, две пластмасови бутилки за вода, фенерче, кибрит и джобно швейцарско ножче. Всичко това е било натъпкано ловко в дребна, ръчно ушита чанта с ръкохватка за през рамо. Жената нямала нито карта, нито компас, нито справочник. Имала дребен ресурс от кашкавал и ядки, всичко останало за храна си намирала в гората. 

И това не е всичко. След 5 години баба Гейтууд изминава същия маршрут. Прави го и когато е към този момент на 75 години. Тя взе участие и в други дълги планински преходи в планините на разнообразни щати. Винаги сама и с леко съоръжение. На ден изминавала приблизително 22 благи (35,5 км).
В края на 60-те години бабата става идол на доста туристи. Възниква ново направление в планинарството - горско вървене или ултралек туризъм - дълги преходи с лека екипировка. Ема Гейтууд употребила своята извесност в битката за мир, също по този начин призовавала хората да живеят в единодушие със законите на природата. По време на военните дейности на Съединени американски щати в Корея и Виетнам, тя постоянно произнасяла речи в университети и църкви, давала изявленията в медиите. За да помогне за реализира на помирение в уличните битки на афроамериканците в Ню Йорк, Гейтууд поканва осем главатари на банди и се качва с тях в планините за дълъг преход. 
Тя назовава себе си „ Пилигрим на мира ". Нейните пътешествия не са имали някаква организационна или финансова поддръжка. Малкото, което имала, получавала от инцидентни хора.Ема посочила на хората с образци от живота си, че за благополучие и живот в естетика със себе си и природата не е нужно доста. Да измине десетки хиляди километри й помогнала вярата в триумфа, позитивната настройка и любовта към хората. 
Пътят й се прекъснал по този начин ненадейно, както и почнал. Тя умира в автомобилна злополука на 85 години.
Ема постоянно казвала: „ Най-прекрасното нещо, което може да прави всеки, е да върви. Освен това е на ниска цена! "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР