Тя произтича от тъмните години в историята на Япония и

...
Тя произтича от тъмните години в историята на Япония и
Коментари Харесай

Търговската война, която истински заплашва 5G

Тя произтича от тъмните години в историята на Япония и Южна Корея, там някъде през Втората международна война, само че може да е опустошителна за софтуерната промишленост

Япония и Южна Корея влязоха в комерсиална война през последните няколко седмици, която има световни измерения (снимка: CCO Public Domain)

Нова седмица, нова комерсиална война. Но за разлика от спора сред Съединени американски щати и Китай, около който най-вече звучи името Huawei, тази нова комерсиална война има капацитета да донесе в действителност опустошителни последиции за софтуерната промишленост – за компютрите, смарт телефоните и мрежите от пето потомство.

Става дума за нововъзникналото напрежение в връзките сред Япония и Южна Корея. Двете страни влязоха в лична комерсиална война през последните няколко седмици – спор, който в този момент заплашва главния снабдител на японската промишленост – Samsung Electronics – и световния пазар на смарт телефони и компютри.

Но за какво? За разлика от комерсиалната война на Съединени американски щати и Китай, която извира от „ тъмните ниши ” в главата на Доналд Тръмп, то тази нова комерсиална война произтича от тъмните години на историята на Япония и Южна Корея, там някъде през Втората международна война, разяснява TechCrunch.

Едно от най-тъжните елементи от тази история е обвързвана със „ сгодните дами ” – дами, които са били принудени да са полови робини в Япония през 30-те и 1940-те години, с цел да обслужват бойците в цялата Японска империя. Като се има поради на каква възраст са били тогава тези девойки, доста от тях в този момент са в късните стадии на живота си. В такава възраст са и мъжете, които са били задължени да са военни служащи в японските заводи за битката със съдружниците.

И ето го спусъкът: в края на предходната година най-висшият корейски съд подреди на японската компания Mitsubishi да заплати нещо, което всъщност съставлява репарации, за потреблението на рабски труд през цялата японска окупация и Втората международна война. Това решение е в синхрон с друго такова, в което съдът отсъди против Nippon Steel и Sumitomo Metal преди няколко седмици.
още по тематиката
Докато корейската правосъдна система се пробва да издейства компенсации от японските компании, Япония не бездейства. Министър-председателят на страната Шинзо Абе и неговото държавно управление дадоха отговор, като постановиха необятно комерсиално ембарго върху Южна Корея – за високотехнологични артикули. Основанието е „ националната сигурност ”.

Миналата седмица висши държавни чиновници на двете страни се срещнаха, с цел да се опитат да разрешат разногласието, само че по този начин и не съумяха да реализират съглашение. Това оставя дейни възбраните за експорт, застрашавайки веригите за доставка на доста електронни артикули.

Най-крещящият образец е Samsung Electronics. Корейската компания е производител номер едно на DRAM чипове. Тя „ държи ” над 40% от този пазар, оценен на съвсем 100 милиарда $. Тя е и номер ено производител на NAND флаш чипове с 35% дял. SK Hynix – друга корейска компания – е вторият по величина производител на DRAM чипове с дял от към 31%. Samsung и други корейски производители са и водещите снабдители на полупроводници и LCD екрани за електрониката.

Корейските компании за електроника имат голям брой снабдители в Япония, които създават всичко – от фоторезисторни химикали и материали за полупроводници до действително индустриално съоръжение и елементи, нужни за работата на фабриките за електроника. Затова се чака комерсиалното ембарго на Япония да компрометира два от водещите производителя на електроника в Корея – удар за корейската стопанска система и знак, че корейският президент Мун и японският министър председател Абе би трябвало да се постараят да реализират договореност.

Само че, както от време на време се случва в лукавия свят на търговията, възбраната за експорт имаше непредвидени позитивни последствия.

Очакваното пренасищане на пазара на DRAM памети тази година докара до рухване на цените до нови, ултра-ниски равнища, което понижи облагите на Samsung Electronics – в действителност компанията записва най-големия спад от четири години насам. Акциите на Samsung бяха наранени: от август предходната година до януари компанията загуби една трета от цената си.

И тогава се намеси Япония. Оказа се, че доставките на DRAM чипове понижават – и цените се повишават на собствен ред. Както отбелязва Уол Стрийт Джърнъл, японските ограничавания в действителност поддържаха пазара на памети и доведоха до по-добри от предстоящите резултати за Samsung и други корейски производители. Цената на акциите на Samsung Electronics потегли нагоре.

С други думи, ударът на Япония за малко се оказа тласък.

Такива краткосрочни изгоди може да са занимателни за пазарните наблюдаващи, само че позитивите всекидневно са краткотрайни. Най-лошо е ситуацията при полупроводниците. Nikkei Asian Review означи тази седмица, че „ всяко спиране на доставката на EUV фоторезистори… е от жизненоважно значение за най-сложните полупроводници – това може да отсрочи проектите на Samsung да пусне своите 7-нанометрови чипове за края на годината ”.

Компанията има известно количество материали на склад, само че в случай че комерсиалната война продължи повечко, Samsung в последна сметка ще стане жертва на оскъпените и лимитирани доставки.

Всичко това значи, че нещо, което стартира като комерсиална война сред две страни, може да се трансформира в световен дефицит на памети, екрани и полупроводници от последващо потомство – с други думи, съвсем всичко, от което се нуждаем през днешния ден, с цел да създадем компютър или смарт телефон.

Тук вероятно има няколко поучения за софтуерната промишленост.

В мощно глобализирания ни свят, където държавниците се стремят към стопански напредък, търговсктие мрежи и трансграничните вериги за доставки са все по-крехки. Точно както Huawei откри заплахите от това да разчита доста на американски технологии, в този момент корейските компании научават заплахите от зависимостта от японската високотехнологична промишленост за доставка на сериозни съставни елементи.

Все по-чувствителни са връзките, касаещи 5G мрежите и обвързваните с тях хардуерни устройства. Съединени американски щати нападна Huawei по повод 5G, само че Samsung също създава 5G модеми и мрежово съоръжение, които в този момент са застрашени в комерсиалната война сред Япония и Южна Корея. Тъй като през последните няколко десетилетия клетъчните мрежи получиха значително значение за световната промишленост, то политическото значение на управлението на тази технология се усили фрапантно.

Сега остава да забележим по какъв начин ще бъде решен този спор. И това ще е съществено предизвикателство. Президентът Мун не желае да се съгласи на бързо помирение, притеснявайки се, че сходно бързо договаряне ще наподобява като че ли страната се предава пред Япония – символика, която той евентуално няма да одобри.

Междувременно министър-председателят Абе е изправен пред мъчно преодолима мощ: японското държавно управление поддържа тезата, че всички искания за компенсации за „ сгодните дами ” и военновременното иго са уредени от двустранно комерсиално съглашение сред двете страни, подписано още през 60-те години, и други дипломатически съглашения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР